Zwaardvis

Zwaardvissen zijn grote, straalvinnige vissen die in de waterkolom leven (pelagische levenswijze) en over grote afstanden trekken. Je herkent ze aan hun lange bovenkaak, die ze gebruiken om hun prooien te verwonden. Ze leven in de tropische, gematigde en soms zelfs koude wateren van de wereldoceanen, maar we zien ze het vaakst in water tussen 18 en 22°C. Een volwassen zwaardvis kan tot meer dan 4 meter lang worden en tot 400kg wegen.

Duurzaamheid:

Zwaardvis op de Europese markt komt meestal uit de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. De bestanden worden niet overbevist, enkel in de Middellandse Zee wordt meer zwaardvis gevangen dan de Maximale Duurzame Opbrengst. Ongeveer 50 tot 70% van de vangsten uit de Middellandse Zee zijn onvolwassen exemplaren.

In de keuken:

Zwaardvis heeft stevig wit visvlees en is het lekkerst gegrilld, gerookt of gebakken. Het is een vis met een stevige structuur die eigenlijk niet zo naar vis smaakt. Zwaardvis vinden we in verse of diepgevroren moten terug, zowel met als zonder vel. In Frankrijk komt hij ook koud gerookt in dunne sneden op de markt.

Informatie

Commerciële naam
Zwaardvis
Wetenschappelijke naam
Xiphias gladius
Familie
Xiphiidae
Herkomst
Westelijk en Oostelijk deel Indische Oceaan, Centraal-westelijk en Centraal-oostelijk deel Stille
Productiemethode
Haken en lijnen
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Vers
Beschikbare formaten
Ongesorteerd, rug