Zeebaars
Zeebaars kan je herkennen aan zijn gestroomlijnde lichaam met grijze, zilverkleurige rug en witte buik. Deze vis leeft vooral langs de kusten van de noordoostelijke Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Zwarte Zee. Zeebaars heeft een voorkeur voor woelig water en vertoeft het liefst langs rotskusten of bij stranden met brandingsgolven. Tijdens de paaiperiode gaat de zeebaars dieper in zee. Zeebaars kan tot 100cm groot worden, tot 12kg wegen en tot 25 jaar oud worden. Exemplaren groter dan 5kg vinden we tegenwoordig echter niet veel meer terug. Zeebaars is een erg geliefde vangst voor sportvissers. De vangst door sportvisserij wordt beperkt en gecontroleerd door een strenge regelgeving.
Zeebaars wordt zowel in het wild gevangen als gekweekt. Wilde zeebaars vist men in de zomer boven rotsige bodems, in de winter meer in open water. Hiervoor worden verschillende vistechnieken gebruikt. De zeebaars van Marine Harvest Pieters is gekweekte zeebaars. Deze kweek ontwikkelde zich in de jaren 1990, en had meteen een hoge handelswaarde. De vissen worden gekweekt in drijvende netten in mediterrane wateren in Spanje of Griekenland, of in bassins op land.
In de keuken:
Zeebaars is een zilverkleurige vis met vast en smakelijk visvlees. Kleine vissen worden doorgaans in hun geheel verkocht en bereid. Grotere kunnen gefileerd worden. Zeebaars wordt meestal met vel bereid, om te voorkomen dat het vlees uit elkaar zou vallen bij het bakken. Vooral in Frankrijk is zeebaars een culinaire topper.
Zeebaars behoort tot de exclusieve vissoorten en is een luxe baarsachtige. Vooral wilde zeebaars heeft tijdens warmere periodes een hoger prijskaartje, dankzij de uitstekende smaak en het aantrekkelijke uiterlijk . De vis kan gebakken worden op vel, gepocheerd, gestoomd of op de barbecue bereid worden.