Wijting

Wijting maakt deel uit van de familie van de kabeljauw. Deze vis leeft meestal in de nabijheid van de bodem, maar kan ook in de waterkolom worden gevonden, op 30 tot 100m diepte. Wijting onderscheidt zich van andere vissoorten door zijn donkere vlek aan de basis van de borstvin en een donker gekleurde zijlijn. In tegenstelling tot kabeljauw, wordt wijting niet erg groot en oud. Meestal is de vis zo’n 25cm lang bij de vangst, maar ze kan tot 70cm groot worden. Wanneer gevangen, is wijting gemiddeld 35cm groot. Jonge wijting leeft vooral in de kustwateren. Daar leven ze tussen kwallen, wat hen beschermt tegen natuurlijke vijanden. Wanneer ze ouder worden, na hun eerste levensjaar, trekken ze dieper in zee.

Duurzaamheid:

Eén van de deelaspecten om duurzaamheid van visserij te beoordelen, is de mate van teruggooi van de vis. Bij wijting ligt de teruggooi hoog. Tussen 2004 en 2013 werd bijna evenveel wijting teruggegooid als er geconsumeerd werd. Vanaf 2014 is deze teruggooi verboden in de Europese wateren. Onder meer door de hoge teruggooi zijn de bestanden van wijting kwetsbaar. Het probleem is dat, door gebrek aan wetenschappelijke gegevens, men moeilijk kan inschatten wat het optimale vangstniveau zou zijn voor deze bestanden. In de Keltische Zee is de stock minder kwetsbaar. Daar wordt sinds 2010 op een duurzaam niveau bevist.

In de keuken:

Wijting was vroeger (tot het einde van de 20ste eeuw) een soort die vooral door de armere bevolking werd gegeten, of hij werd in dierenvoeding verwerkt. De soort wordt ondertussen steeds meer gewaardeerd en gevraagd door de consument. Het visvlees van wijting is zeer mager, zeer licht verteerbaar en bevat veel graatjes, maar kan wel ontgraat worden. De structuur is zacht en wordt daarom meestal in visfilets met vel aangeboden, om te voorkomen dat de vis bij bereiding uit elkaar valt. Verse wijting heeft een erg fijne en kwaliteitsvolle smaak, maar het vlees is broos en kan snel beschadigd raken tijdens en na de vangst. Daarom wordt wijting die met de hengel wordt gevist meer  gewaardeerd.

Wijting vinden we vaak gezouten en gedroogd terug op kermissen . Met wijting kan je in de keuken veel kanten uit: grillen, bakken, stoven, koken en stomen. Deze vis wordt ook gebruikt voor de bereiding van soepen en bouillabaisse. In Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk wordt wijting vaak in beslag gefrituurd, als lekkerbekje, kibbeling en fish and chips, of gepaneerd geserveerd.

Informatie

Commerciële naam
Wijting
Wetenschappelijke naam
Merlangius merlangus
Familie
Gadidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische oceaan, IJsland, Noordzee
Productiemethode
Trawlnetten, zegens, kieuwnetten en soortgelijke netten, haken en lijnen
Vangstseizoen
Noordzee: oktober tot en met maart
Beschikbaar als
Vers en diepvries
Beschikbare formaten
Filet