Tilapia

Tilapia is een zoetwatervis die deel uitmaakt van de familie van de Cichlidae of de baarsachtigen. Deze vis kan tot 45cm groot worden en tot 2,5kg wegen. Tilapia’s werden voor het eerst gekweekt in meren en bekkens door de Egyptenaren, meer dan 3000 jaar geleden. Van alle soorten tilapia die in Europa worden verhandeld, is de Oreochromis niloticus de meest gewaardeerde en meest voorkomende soort. Tilapia is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, maar kan wereldwijd in alle tropische streken leven. In de loop van de 20ste eeuw werden ze geïntroduceerd in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Hierdoor nam de teelt op exponentiële wijze toe. Wereldwijd is dit de tweede grootste familie van gekweekte vis, net na de karpers en voor de zalm en forel. Tilapia die in het wild wordt gevangen, wordt vooral in de productielanden zelf geconsumeerd.

Tilapia is een robuuste vis die niet snel vatbaar is voor ziektes en makkelijk te houden is. Door zijn goede voedselconversie en hoge groeisnelheid is deze vissoort ideaal om te kweken. Ze passen zich bovendien makkelijk aan aan hun omgeving en kweekomstandigheden, kunnen goedkoop geproduceerd worden en zijn een belangrijke bron van eiwitten voor de bevolking van de producerende landen.

Tilapia is, na de karper, de meest gekweekte vissoort ter wereld.

Duurzaamheid:

Als kweekvis zijn hier ook de certificaties GLOBALGAP en ASC van toepassing (zie zalm)

In de keuken:

Tilapia wordt vooral verkocht als verse of diepgevroren filet, zonder vel en graatloos. Het visvlees is wit, mager en kleurt lichtroze aan de kant waar het vel zat. Het is erg stevig en minstens zo sappig en smaakvol als kabeljauw. Tilapia is een ideale vis om te grillen of barbecueën. Het vlees heeft een milde, licht peperachtige smaak waardoor het zich perfect leent tot exotische gerechten.

Tilapia kan als een interessant alternatief dienen voor traditionele witvissoorten die zeldzamer en duurder worden, zowel op commercieel als op ecologisch vlak. Deze vissoort wordt steeds vaker gepromoot vanwege zijn voordelige prijs, grote beschikbaarheid en lage impact op het milieu.

Informatie

Commerciële naam
Tilapia
Wetenschappelijke naam
Oreochromis Niloticus
Familie
Cichlidae
Herkomst
Gekweekt in Indonesië, China, Midden-Amerika (Honduras, Mexico, Costa Rica,…)
Productiemethode
Aquacultuur
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Diepvries
Beschikbare formaten
Filet, haasjes
Duurzaamheidsinformatie

ASC (niet in China)