Pangasius

Pangasius is een zoetwatervis die behoort tot de grote groep van meervallen en gekweekt word in Zuid-Oost Azië. Pangasius werd oorspronkelijk enkel door Vietnamezen uit de Mekongdelta gekweekt. Door hun grote exportsucces, zijn ook andere landen geïnteresseerd geraakt in de kweek van deze vissoort. Vandaag produceert ook Thailand al 300.000 ton per jaar.

De traditionele kweek door de Vietnamezen uit de Mekongdelta bestond erin om de jonge vissen in hun natuurlijk milieu te vangen. Daarna werden ze in vijvers of in drijvende kooien onder hun paalwoningen opgekweekt met organisch afval en ambachtelijk geproduceerde voeders. Pas toen de kweek van Pangasius hypopthalmus van start ging, werden deze productietechnieken volledig aangepast. Vandaag worden vislarven in moderne broedhuizen geproduceerd, één of twee maanden later worden ze overgebracht naar vijvers op kwekerijen. Daar worden ze gevoed met industriële voeders (korrels). Na 6 tot 8 maanden groeit deze vis tot één kg. Pangasius wordt vandaag, op enkele uitzonderingen na, enkel nog in diepe vijvers opgekweekt.

Vanuit Europa blijven veel vragen komen over de ecologische, sanitaire en sociale omstandigheden waarin deze Vietnamese bedrijven werken. De Vietnamese overheid stimuleerde daarom nieuwe praktijken voor deze sector, waaronder het strikt naleven van sanitaire regels en implementeren van kweekpraktijken die tot een duurzame ontwikkeling leiden. De voedselveiligheid van deze gekweekte vis wordt nauwgezet gecontroleerd door DG SANCO, het directoraat van de Europese Commissie bevoegd voor het beschermen en verbeteren van de publieke gezondheid en verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van gekweekte dieren.

Pangasius is een budgetvriendelijk alternatief voor witvis. Vooral in Europa dankt deze vis zijn populariteit aan zijn interessante prijs, dit ten nadele van andere vissoorten die goedkope filets leveren, zoals nijlbaars en koolvis. Toch kan duurzaam gekweekte pangasius ook een interessante keuze zijn, aangezien het een alternatief is voor overbeviste soorten.

Duurzaamheid:

Vanuit Europa blijven veel vragen komen over de ecologische, sanitaire en sociale omstandigheden waarin deze Vietnamese bedrijven werken. De Vietnamese overheid stimuleerde daarom nieuwe praktijken voor deze sector, waaronder het strikt naleven van sanitaire regels en implementeren van kweekpraktijken die tot een duurzame ontwikkeling leiden. De voedselveiligheid van deze gekweekte vis wordt nauwgezet gecontroleerd door DG SANCO, het directoraat van de Europese Commissie bevoegd voor het beschermen en verbeteren van de publieke gezondheid en verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van gekweekte dieren.

Als kweekvis zijn hier ook de certificaties GLOBALG.A.P. en ASC van toepassing.

In de keuken:

Pangasius heeft een zachte en neutrale smaak. Het stevige, witte visvlees zorgt ervoor dat de vis op verschillende manieren bereid kan worden: pocheren, grillen, bakken in de oven, in een papillot,… We vinden pangasius vaak diepgevroren terug, meestal als filet. Dankzij de zachte en neutrale smaak is het de ideale manier om iemand die geen visliefhebber is, te laten kennismaken met vis.

Afhankelijk van de soort pangasius is er een verschil in voedingswaarden, zo bevat de Pangasius hypophthalmus minder vet dan zijn soortgenoot, de Pangasius bocourti.

Informatie

Commerciële naam
Pangasius
Wetenschappelijke naam
Pangasius hypopthalmus
Familie
Pangasiidae
Herkomst
Aquacultuur: Vietnam
Productiemethode
Aquacultuur
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Vers en diepvries
Beschikbare formaten
Filet, portie, rolletjes, snippers
Duurzaamheidsinformatie

ASC