Julie Ciers

Waar komt de naam ‘Tong à la meunière’ vandaan?

Tong meunière recept

Tong à la meunière is DE klassieke bereiding van deze platvis: gebakken zeetong, geserveerd met echte boter en peterselie, en afgeblust met citroen. Het gerecht is afkomstig uit de Normandische keuken en was volgens de verhalen een favoriet gerecht van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.
‘A la meunière’ – op de wijze van de molenaarsvrouw – heeft betrekking op het gebruik van bloem bij het bakken: de vis wordt licht bestoven met bloem en dan gebakken in echte boter. Door het bestuiven met de bloem krijg je een mooie gebakken tong, met een knapperig korstje, die niet aan de pan blijft kleven bij het bakken. Na het bakken wordt de tong bedopen met (gebruinde) boter en afgewerkt met gehakte peterselie en citroensap.

Een ‘luxere variant’ op de tong à la meunier is de ‘sole belle meunière’: hierbij wordt er een halve gegrilde tomaat en een geroosterde grote champignonhoed meegeserveerd bij de gebakken tong.