Leng: een jongen, bederf en bevestigingsmateriaal....

Behalve een kabelljauwachtige vis of ‘langgerekte kabeljauwsoort’ heeft ‘leng’ ook enkele andere betekenissen, die helemaal niets met vis te maken hebben:

Volgens http://babybytes.nl/namen/jongens/Leng is Leng een Anglo-Saxische jongensnaam, die ‘lang’ betekent.

Als je leng in graan of brood hebt, is het niet zo best. Het is namelijk bederf in graan of brood dat te lang bewaard is. Leng is een vorm van schimmelvorming die een soort witte uitslag op het brood veroorzaakt, waardoor de broodkruim slijmig wordt. De naam van dit graanbederf is waarschijnlijk afgeleid van het middelnederlandse woord ling(e)ne, wat slijk, vuilnis, modder of drek betekent. Een andere lezing zegt dat de benaming voor deze schimmelvorming waarschijnlijk afkomstig is van het werkwoord lengen, wat in dit geval betekent dat rijpingsproces van de schimmel plaatsvind wanneer het product in kwestie te lang bewaard wordt.

Nog een andere betekenis van ‘leng’ is een kettingstrop. Dit soort leng behoort tot de productgroep ‘bevestigingsmaterialen’.

De definitie van een leng in deze context is: een stuk staalkabel, ketting, kunstvezel band of touw met aan beide zijden een oogsplits met kous. De ene lus kan niet door de andere lus worden gestoken. Hiernaast afbeeldingen van een leng en van een kettingleng (een ketting met een haak aan het eind).

Leng ketting