Leng

Leng

Leng (Molva molva) is een beenvis en maakt deel uit van de orde der kabeljauwachtigen. Leng is een ronde vissoort die wordt gekenmerkt door een langgerekt, cilindervormig lichaam. De ruggengraat van de leng telt 63 tot 65 wervels.Volwassen vissen hebben een lengte van gemiddeld 90-100cm, maar leng kan zelfs tot 2 meter lang en 40 kg zwaar worden.

Leng heeft een grijsgroene tot roodbruinerug met lichte vlekken en gemarmerde flanken. De leng is familie van de kwabalen (Lotidae). Kwabalen hebben altijd twee rugvinnen, waarvan de achterste doorloopt tot aan de staart, en één lange buikvin. Leng heeft een lange kindraad en zwart omrande rug- en staartvinnen. In tegenstelling tot andere kabeljauwachtigen is de buik van de leng niet doorhangend, maar eerder strak. De bovenkaak van leng steekt wat uit voorbij de onderkaak.

 

Leng komt voor in de Atlantische Oceaan, van de Barentszzee en Noorwegen tot helemaal bij Portugal, maar ook in de koude wateren rond IJsland en bij de zuidkust van Groenland.

Leng leeft op rotsige bodems, tussen 200 en 500 meter diep. In tegenstelling tot andere vissoorten binnen de familie van kabeljauwachtigen, zoals kabeljauw en koolvis, is leng een weinig beweeglijke vis die afzonderlijk leeft en niet over grote afstanden migreert.

Leng kaart aanvoer

Leng is een vraatzuchtige vis met scherpe tanden, die vooral vis eet: palingen, platvissen en makrelen, maar ook kreeftachtigen, krabben, inktvissen en zeesterren. Leng wordt meestal met bodemsleepnetten gevangen. De beste visgronden voor leng zijn het noorden en westen van de Shetlands en bepaalde visgronden ten westen van Schotland.

In het algemeen jaagt leng het liefst rond rotsachtige en brokkelige bodems en houden ze zich ook vaak op bij scheepswrakken.

Naast de gewone leng (Molva molva) is er ook blauwe leng (Molva dypterygia), een diepzeesoort uit het noorden van de Atlantische Oceaan. Enkel specialisten merken de verschillen tussen deze twee lengsoorten op. Leng wordt van de blauwe leng onderscheiden door de langere kindraad en de zwart omrande rug- en staartvinnen. De bovenkaak van leng komt verder dan de onderkaak, terwijl bij blauwe leng de onderste kaak verder doorloopt. De blauwe leng heeft grotere ogen dan de leng. Bij de blauwe leng is de kindraad korter dan de diameter van de ogen, bij de leng is dit net andersom. De kleur van de blauwe leng is niet echt blauw, maar wel beduidend donkerder dan die van de leng.

Leng

De leng wordt ook geregeld verward met de lom, een andere kabeljauwachtige. Het verschil is goed te zien bij de rugvin: lom heeft een aaneengesloten rugvin, terwijl leng eerst een korte en dan een lange tweede rugvin heeft.

Lom

Voortplanting

Leng wordt pas op een leeftijd van ca. 5 jaar en bij een lengte van 80-90 cm geslachtsrijp. Ze paaien tussen maart en juli. Sommige paaiplaatsen zijn bekend en liggen vrijwel precies langs de 200 meter dieptelijn, die tussen Noorwegen en de Faroër Eilanden en rondom Ierland tot in de Golf van Biskaje loopt.

De vrouwelijke leng legt miljoenen eitjes. Nadat deze zijn uitgekomen verblijven de jonge visjes ongeveer een jaar in ondieper water, voordat ze verder uit de kust de zee opzwemmen, waar ze de rest van hun leven blijven.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van leng wordt af en toe in vraag gesteld. De visbestanden zijn over het algemeen stabiel, maar hebben variabele niveaus. In 2003 legden de Europese Unie en Noorwegen een gezamenlijke Totatle Toegestane Vangst (TTV) of Total Allowable Catch (TAC) vast voor leng.

De minimale aanlandingsmaat voor leng is 63 cm. Verse leng koop je best niet tijdens de paaiperiode (dus niet tussen maart en juli).

Sinds september 2014 is de IJslandse koolvis en leng visserij MSC-gecertificeerd voor duurzame vangst. Deze leng visserij voldoet hiermee aan de criteria voor duurzame vangst: ze is afkomstig van een gezond visbestand (geen overbevissing), het vissen gebeurt met minimale impact op het ecosysteem en de visserij wordt goed beheerd.

Leng recept

 

In de keuken

Leng is één van de populairste vissoorten in de grootkeuken. Leng is namelijk dé geportioneerde filet bij uitstek: hij heeft het voordeel dat de filets over bijna de hele lengte van het lichaam even breed zijn, zodat deze gemakkelijk in gelijke porties te verdelen is.
Het is een magere vissoort met erg mooi, wit visvlees. Door de vastheid van het vlees bakt de vis voortreffelijk en leent hij zich perfect voor soepen, waterzooi en vissalades. Leng wordt door liefhebbers van witvis dan ook zeer gewaardeerd. De smaak lijkt veel op die van kabeljauw.

De bereidingswijzen voor leng zijn dezelfde als voor kabeljauw: bakken, pocheren, stoven, grillen, frituren, (en papillote) in de oven of microgolf, etc.

In Spanje zijn de eieren van de leng ("huevas de maruca") zeer geliefd. Ze worden er als viskuit verkocht. Op de Shetlandeilanden is men gek op de lever, volgens de eilandbewoners een ware delicatesse.

Kenmerkende voedingswaarden

Leng is een magere vissoort, met zeer weinig vet maar veel hoogwaardig eiwit. Een goede bron van Omega-3 vetzuren (belangrijk voor hart en bloedvaten), vitaminen, kalium, fosfor en selenium.

Wist u dat?

Leng, blauwe leng en Spaanse leng

De gewone leng (ook wel witte leng genoemd) is veruit de bekendste lengsoort, gevolgd door de blauwe leng. De blauwe en de Spaanse leng ... (lees meer)

Leng: een jongen, bederf en bevestigingsmateriaal....

Behalve een kabelljauwachtige vis of ‘langgerekte kabeljauwsoort’ heeft leng’ ook enkele andere betekenissen ... (lees meer)

....en niet te vergeten: Haute couture

De haute couture van Fong Leng, een Chinees-Nederlandse modeontwerpster die in 1937 in Rotterdam werd geboren ... (lees meer)

Julienne – de andere naam voor leng

In de Franse Morbihan, een departement in Bretagne, wordt de leng ‘julienne’ genoemd. De Morbihan ... (lees meer)

Informatie

Commerciële naam
Leng
Wetenschappelijke naam
Molva molva
Familie
Lotidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische Oceaan, Noordzee en IJsland
Productiemethode
Trawlnetten, zegens, kieuwnetten en soortgelijke netten, haken en lijnen
Vangstseizoen
Juni tot en met maart
Beschikbaar als
Vers en diepvries
Beschikbare formaten
Filet