Koolvis: in Duitsland ‘vermomd’ als zalm (Seelachs)

Officieel heeft de koolvis in Duitsland de naam Köhler. De naam Seelachs is een uitvinding van de visindustrie. Voordat er op ruimere schaal gekweekte zalm beschikbaar kwam – wat pas in de jaren ’80 begon – werd in Duitsland het vlees van de koolvis rood gekleurd en als vervanging van zalm verkocht. Biologisch gezien heeft de koolvis echter niets met de zalmfamilie te maken, maar behoort deze tot de kabeljauwachtigen.

Seelachs was in Duitsland jarenlang de meest gegeten vissoort. Inmiddels staat ook in Duitsland zalm op de eerste plaats, gevolgd door Alaska pollak. De (zwarte) koolvis staat inmiddels op de 10e plaats in Duitsland.

Er zijn nog altijd roodgekleurde Seelachsproducten verkrijgbaar in Duitsland, in de vorm van stukjes vis in olie of als koudgerookte koolvis in sneetjes.

Gerookte koolvis is een product dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duitsland werd ontwikkeld, toen er geen zalm beschikbaar was. Hoewel het noch qua smaak, noch qua textuur te vergelijken is met gerookte zalm van goede kwaliteit, wordt het in Duitsland nog altijd gegeten.

Seelachs koolvis