Griet

Griet is een magere platvis en maakt deel uit van de familie tarbotachtigen. Het is een brede, stevige en relatief grote citroenvormige vis met een grote, gebogen kop met ogen op de linkerzijde. Griet kan soms verward worden met tarbot, maar in tegenstelling tot tarbot is een griet smaller en iets kleiner dan tarbot. Bovendien heeft een griet schubben, een grijsbruine kleur, gladde huid en geen beenknobbels. De bek van een griet is groot en de onderkaak opvallend zwaar gebouwd. De rugzijde van de vis is groen tot grijs-bruin van kleur met donkere stippen. De buikzijde is eerder wit. Een griet is gemiddeld 35 à 40cm en kan tot 75cm groot worden. Zijn gewicht varieert van 0,5 kg tot meer dan 3 kg.

Griet leeft voornamelijk op de zanderige en steenachtige bodems langs de kusten van de Noordzee en Middellandse Zee, op een diepte van 5 tot 50 meter. De vis wordt vooral gevangen in West-Europa, langs de kusten van de Noordzee in België, Nederland, Denemarken en Groot-Brittannië. Er wordt niet gericht gevist op griet, maar het is een bijvangst van pladijs en tong.

Duurzaamheid:

Er zijn geen certificaties voorzien voor deze vangsten, het beheer van deze visserij valt onder de Europese Regelgeving die de TAC (total allowable catch of TTV totaal toegelaten vangsthoeveelheid) bepaalt. De Europese commissie beslist op basis van wetenschappelijke adviezen waar, wanneer en hoeveel er mag gevangen worden.

In de keuken:

Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert daardoor altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets kunnen daardoor al snel het dubbele wegen van de lichtere filets. De kwaliteit van het visvlees is erg afhankelijk van de versheid en de verzorging van de vis aan boord. Over het algemeen wordt de kwaliteit van griet erg gewaardeerd en moet de vis nauwelijks onderdoen voor tarbot.

Griet wordt geheel, in moten of in filets aangeboden. Grietfilet kan op dezelfde manier bereid worden als tarbot: bakken, grillen, stoven en frituren.

Informatie

Commerciële naam
Griet
Wetenschappelijke naam
Scophthalmus rhombus
Familie
Scophthalmidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische oceaan, Noordzee
Productiemethode
Trawlnetten
Vangstseizoen
juni tot en met december
Beschikbaar als
Vers
Beschikbare formaten
Ongesorteerd