Wat eet een zalm en hoe wordt hij zo roze?

Van nature is zalm een carnivoor en leeft hij van kleinere zeediertjes zoals garnalen en kleinere visjes. Het voer van gekweekte zalm bevat daarom ook visolie en vismeel, hoewel het aandeel hiervan in het zalmvoer de laatste jaren behoorlijk is teruggebracht zodat er minder gebruik gemaakt moet worden van wild gevangen vis voor de productie van het voer. Dankzij voortdurend intensief onderzoek konden visbestanddelen voor een groot deel worden vervangen door plantaardige grondstoffen. De ASC-certificering stelt ook hoge eisen aan duurzaamheid van het visvoer: gebruik van de overblijfsels van visverwerking voor menselijke consumptie en alleen wildgevangen vis afkomstig van duurzame visserijen.
Aan het zalmvoer wordt pigment toegevoegd (carotenen) die van groot belang zijn voor de gezondheid en reproductie van de zalm (in de natuur komen die uit bijv. de pantsers van garnalen). Dit geeft de zalm ook zijn kenmerkende zalmroze kleur (net zoals flamingo’s die roze worden door het eten van garnalen en kreeftjes).