Zalm in de mythologie: het verhaal van de ‘Salmon of Knowledge’

De ‘Salmon of Knowledge’ is een mythische figuur uit de ‘Fenian Cycle of Irish Mythology’. Volgens het verhaal at een gewone zalm negen hazelnoten die in de ‘Bron der Wijsheid’ waren gevallen, uit negen hazelnootbomen die rondom die bron stonden. Hierdoor verkreeg deze zalm alle kennis van de hele wereld. De eerste persoon die van deze zalm zou eten, zou op zijn beurt deze kennis verkrijgen.

Salmon of knowledge

De dichter Finn Eces probeerde zeven jaar lang de ‘Salmon of Knowledge’ te vangen, tot hem dat op een dag lukte. Hij gaf de zalm aan zijn knechtje Fionn, met de instructie er niet van te eten. Fionn bakte de zalm aan alle kanten, maar toen hij de zalm met zijn duim aanraakte om te zien of hij al gaar was, brandde hij zijn vinger aan een druppel heet visvet. Hij zoog aan zijn verbrande vinger om de pijn te verzachten. Wist hij veel dat alle wijsheid van de zalm geconcentreerd was in die ene druppel visvet...

Toen hij de bereidde zalm aan Finn Eces voorzette, zag deze dat de ogen van de jongen straalden van een niet eerder waargenomen wijsheid. Hij vroeg Fionn of hij van de zalm had gegeten, en de jongen legde uit wat er was gebeurd. Finn realiseerde zich dat Fionn de wijsheid van de zalm had verkregen, dus hij gaf hem de rest van de zalm te eten. Zo kreeg Fionn alle kennis van de wereld. De rest van zijn leven kon Fionn gebruik maken van deze kennis door op zijn duim te bijten. De diepgaande kennis en wijsheid die hij van de ‘Salmon of Knowledge’ gekregen had, zorgde ervoor dat Fionn de leider werd van de ‘Fianna’ (de beroemde helden uit de Ierse mythen).

Een gelijkaardig verhaal komt ook voor in de Welsh mythologie; daarin is het de dichter Taliesin die op dezelfde manier zijn wijsheid verkrijgt.