Stomen

stomen

Voordeel: Doordat de vis niet in aanraking komt met een vloeistof, blijven de smaak, vitamines en structuur zeer goed behouden. Stomen is bovendien erg "in" en een uiterst gezonde bereidingswijze.

Hoe: Stomen betekent dat de vis niet bereid wordt in hete vloeistof (bijvoorbeeld water of bouillon), maar in de stoom daarvan. Wrijf de vis vooraf goed in met peper en zout, leg ze in een stoommandje of inzetpan met gaatjes, en hang ze in een (stoom)pan net boven het kokende vocht. Dek daarna de pan af met een goed sluitend deksel. De hete stoom van het kokende vocht trekt op die manier omhoog langs de vis. Door deze hitte wordt de vis gaar. Voor deze bereiding kan uiteraard ook een stoomoven gebruikt worden.

Tip: Door een percentage stoom toe te voegen aan een ovenbereiding, kan je de sappigheid van een stukje witvis nog beter behouden.

Bereidingstijd: De stoomtijd van visfilets is ongeveer 5 minuten, een dikke moot of hele vis is na 10 minuten gaar.