Pauline Verstraeten

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: Eet meer vis om langer gezond te blijven

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek, gehouden over de periode van 1992 tot 2015 onder ruim 2.500 volwassenen in de Verenigde Staten, is gebleken dat de omega-3 vetzuren uit vis en zeevruchten het risico op gezondheidsproblemen bij het ouder worden beperken.

Bij volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar werd het omega-3 niveau in hun lichaam voor het eerst onderzocht in 1992, waarna zij gedurende de volgende 15 jaar werden gevolgd en regelmatig werden onderzocht.

Na correctie voor andere factoren, zoals leeftijd, geslacht en ras, bleek uit het onderzoek dat mensen met hogere niveaus van EPA en DHA een betere kans hadden om gezond ouder te worden. Deelnemers met de hoogste niveaus omega-3 hadden een 18% lager risico op gezondheidsproblemen bij het ouder worden. Deelnemers met de hoogste niveaus aan EPA, een van de omega-3 vetzuren die vooral in (vette) vis en zeevruchten voorkomen, hadden de beste resultaten: de hoogste gehalten aan EPA leidden tot een 24% lager risico op gezondheidsproblemen bij het ouder worden.

Hoofdonderzoekster Heidi Lai van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University in Boston, vertelde aan persbureau Reuters: “Wij hebben vastgesteld dat ouderen met hogere niveaus van omega-3 meer kans hebben op een langer en een gezonder leven. Deze uitkomsten onderschrijven de huidige voedingsrichtlijnen die aanbevelen meer vis te eten.”

Het onderzoeksrapport vermeldt verder dat de uitkomsten leiden tot het advies aan ouderen om meer vis en zeevruchten te eten. De aanbevolen dagelijkse consumptiehoeveelheid voor de lange-keten omega-3 vetzuren EPA + DPA is 250mg. Eén portie Marine Harvest zalm van 140g bevat 1.800 mg EPA + DHA, en levert daarmee 722% van de ADI (Aanbevolen Dagelijkse Inname). Met andere woorden: wekelijks één portie Marine Harvest zalm eten zorgt ervoor dat u voldoet aan deze aanbeveling.