Kayleigh Segaert

Wat eten we in 2050? – deel 2

De voorbij weken was onze trendwatcher aanwezig bij 2 foodsummits rond het thema “Wat eten we in 2050?”. Uit de verhalen konden we 10 voedingstrends distilleren die onze voeding ingrijpend zullen bepalen de komende jaren. We bespreken ze één voor één, in drie verschillende delen. Lees hier meer over de volgende 3 opkomende trends op vlak van voeding.

4. GEPERSONALISEERD

Technologie gaat de foodwereld veranderen. Aan de hand van nieuwe technologische mogelijkheden zal ons dieet gepersonaliseerd worden. Geen algemeen voedingsadvies meer zoals de schijf van vijf of de voedingsdriehoek, wel veel gerichter, preciezer, gepersonaliseerd voedingsadvies. Op basis van ons DNA krijgt de consument inzicht wat goed voor hem is. Zorg- en bedrijfscateraars worden gezondheidscoaches. Wie wil er nu niet weten welke voeding het beste is voor je?

5. VERS EN LOKAAL

Als tegenreactie op de verdere globalisering, automatisering en massaproductie van onze voeding zal de vraag naar vers en lokaal toenemen. De korte keten (‘circuit court’) en verse producten van bij ons (‘produits du terroir’) zullen aan terrein winnen. Op de menukaart willen consumenten graag echt, vers, lokaal en onbewerkt eten. De route van farm to table wordt korter. Zelfstandige vissers, kaasmakers, bakkers, slagers en boeren zullen dankzij hun passie en expertise hun plaatsje opeisen.

6. MEDICINAAL

De medische wereld wordt eindelijk wakker. De leefstijlgeneeskunde maakt zijn opmars. Wat we eten en vooral net wat we NIET eten bepaalt hoe we ons voelen.
‘Je bent wat je eet. Voeding als medicijn.’
‘Function’ wordt belangrijker dan ‘flavour’: de functie van wat we eten wordt net zo belangrijk als de smaak ervan. Ultraprocessed food, vetten, zout en suikers worden steeds kritischer bekeken op menukaarten. Alcohol was een hero maar wordt een zero.

Coming soon: deel 3