Kayleigh Segaert

Vis van het Jaar 2019: wijting

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft samen met de visserijsector wijting gekozen als Vis van het Jaar 2019.

In deze 31ste editie van de Vis van het Jaar verkiezing is de keuze gevallen op wijting. Wijting is in de Franse keuken een echte klassieker, maar is in België weinig bekend. In 2018 kocht slechts 5% van de Belgische huishoudens wijting. Desalniettemin is wijting een lekker visje. Pieters biedt dan ook een aantal verschillende wijtingproducten aan in zijn assortiment, als natuurfilets zonder vel, maar ook gepaneerd; u vindt deze hier.

Wijting - de vis en de vangst

Wijting is familie van de kabeljauw, met een groenblauwe rug, zilverkleurige flanken en een donkere vlek aan de basis van de borstvin. Wijting heeft een donkere zijlijn en een spitse snuit. Jonge wijting heeft soms een kort kindraadje.

Wijting is gewoonlijk tussen 20 en 70 cm lang, en kan 20 jaar oud worden. De vis leeft meestal dicht bij de zeebodem en voedt zich met schaal- en schelpdieren, wormen en kleine visjes. De Franse naam van wijting – merlan – is afgeleid van zijn wetenschappelijke naam Merlangius merlangus. Wijting komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan; het verspreidingsgebied loopt van de wateren rond noordelijk Noorwegen tot aan Portugal. Zie ook de informatie over wijting in de viskennis op onze website.

De Belgische visserijvloot vist niet gericht op wijting en vangt de meeste wijting in de Keltische Zee, de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal. De Belgische aanvoer van wijting is bescheiden: deze schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar.

Volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft de Belgische visserij op wijting geen negatieve invloed op de bestanden en is er geen reden tot ongerustheid over deze visbestanden.

Wijting in de keuken

Wijting is een lekker en betaalbaar alternatief voor kabeljauw. Wijting heeft mager, licht verteerbaar, mooi wit visvlees. De wijting is echter een kleinere vis die filets geeft van circa 100 g. Het is dan ook veel moeilijker om van deze filets de fijne graatjes te verwijderen.

In Frankrijk is wijting een klassieker op het menu. Aan de Belgische kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd – als lekkerbekje, kibbeling of fish & chips – of gepaneerd geserveerd. Wijting is ook prima geschikt om te verwerken in bouillabaisse of Bretonse vissoep, om te pekelen of te bakken (in de oven).

De VLAM biedt handige tips en lekkere recepten om wijting te bereiden; volg hiervoor deze link.

Foto: VLAM/www.lekkervanbijons.be

Ook op de visreceptensite van het Nederlands Visbureau vindt u een reeks lekkere en creatieve recepten met wijting.