Kayleigh Segaert

Vis als essentieel deel van een gezondere voeding

Zwaarlijvigheid of obesitas is een continue bezorgdheid van de moderne consumptiemaatschappij. Niet alleen de Amerikanen, de kampioenen van de fast food hebben er last van.

Ook in België is de groep zwaarlijvige consumenten met 49.3% groter geworden dan de Belgen met een normaal gewicht (47.9%) en die met een ondergewicht (2.8%).

Om deze alarmerende trend in te dijken heeft de Hoge Gezondheidsraad die waakt over de volksgezondheid een aantal voedingsadviezen geformuleerd.
We lijsten deze graag even voor jullie op:

Aanbevelingen op niveau van VOEDINSGSMIDDELEN:

  1. Granen: minstens 125g hoogwaardige granen per dag: volkoren bloem, brood, rijst, pasta of cornflakes, havermout, quinoa, maïs
  2. Fruit en groenten: minstens 250g fruit en 300g groente per dag: bij voorkeur vers streekfruit en verse groenten (5 à 9 porties per dag)
  3. Peulvruchten: minstens éénmaal peulvruchten per week: kikkererwten, witte of rode bonen, linzen, humus, tofu
  4. Granen en noten: 15 à 25g (een handvol) per dag: sesamgraantjes, amandelen, okkernoten, kastanjes, lijnzaad, zonnebloemzaden, pistaches
  5. Zout: beperk toegevoegd (keuken)zout: vervang zout door kruiden, bouillon door aromatische kruiden, chips door niet gezouten/niet gesuikerde noten, bereide gerechten door verse maaltijden
  6. Zuivel: tussen 250 en 500g: bij een lagere consumptie dan 250g wordt aanbevolen aan te vullen met alternatieve bronnen van eiwit, calcium en vitamines.
  7. Vis, schaal- en schelpdieren: eet 1 à 2 maal vis of schaaldieren per week waarvan éénmaal vette vis (vb zalm) om de nodige Omega-3 vetzuren op te bouwen.
  8. Rood vlees: maximaal 300g per week: vervangproducten zijn peulvruchten, vis, gevogelte en eieren.
  9. Charcuterie: maximaal 30g per week: vervangproducten zijn visconserven, peulvruchten, groente of fruit of verse kaas.
  10. Suikerhoudende dranken: beperk tot het absolute minimum: ga voor suikerarme dranken met water op nummer 1.

VOEDINGSSTOFFEN:

  1. Onverzadigde vetten in het bijzonder Omega-3 vetzuren: ga voor plantaardige oliën en vetten (koolzaad en soja)
  2. Calcium: zorg voor voldoende calcium in je voeding via melk en zuivel: minimum 950 mg per dag
  3. Zout en sodium: beperk tot maximaal 5g per dag: ga voor zoutarme producten en niet gezouten kruiden om eten op smaak te brengen en vermijd het bijzouten aan tafel

Aanvullend voedingsadvies:

  1. Samen eten is niet alleen aangenamer maar is op termijn ook gezonder voor de individu en de samenleving. Neem tijd om samen te eten: niet enkel thuis, maar ook op school of op ’t werk. Het kent enkel maar sociale voordelen: minder werk dan individuele maaltijden en bovenal gezonder dan kant-en-klare gerechten.
  2. Beweeg voldoende (10.000 stappen per dag)
  3. Stop met roken