Kayleigh Segaert

Verse, graatloze schelvisporties zonder vel – van IJsland tot in de keuken van WZC Herdershove

Op 26 maart jl. bracht Rik Vanhooren, bij Mowi Belgium verantwoordelijk voor de aankoop van verse IJslandse witvis, samen met vertegenwoordigers van onze IJslandse hofleverancier Ny Fiskur een bezoek aan onze foodservice klant WZC Herdershove in Brugge.

De nieuwe verse, graatloze schelvisporties van Pieters zijn een seizoensspecialiteit: ze zijn enkel verkrijgbaar in de periode van maart tot juni, omdat schelvis van het grote formaat dat nodig is om deze porties uit te kunnen snijden, alleen in deze periode beschikbaar is.

Schelvis is in België een zeer geliefde vissoort, maar om verse schelvis ook succesvol in grootkeukens te kunnen gebruiken moet er wel worden voldaan aan de wensen van deze grootkeukens. Daarom zijn deze nieuwe schelvisporties gelanceerd, die voldoen aan deze wensen, nl.:

  • Ze zijn volledig graatloos en zonder vel;
  • Ze zijn op vast gewicht geportioneerd en verkrijgbaar in porties van 100, 125, 150 of 175g.

De grote schelvis wordt in de IJslandse wateren lijngevangen door de vissers van Ny Fiskur; dit is dagvisserij, dus de schelvis wordt dagelijks vers aan land gebracht, bij Ny Fiskur onmiddellijk verwerkt en komt per luchtvracht naar België. Binnen 48 uur na de aanlanding komt de schelvis bij Mowi Belgium in Brugge aan, waar ze op vast gewicht wordt geportioneerd, verpakt en verzonden naar de klanten.

Steini Magnusson en Aleksandra Rybak van Ny Fiskur waren naar België afgereisd om de volledige flow van de versnijding van de grote schelvis in IJsland tot aan de bereiding en presentatie van het eindresultaat op het bord van de consument met eigen ogen te zien en te ervaren. Dankzij deze ervaring kunnen zij hun collega’s in de productie van Ny Fiskur een heel goed en duidelijk beeld schetsen van de weg die de vis aflegt en waarom het zo belangrijk is dat de grote schelvis perfect wordt getrimd en ontgraat.

Van links naar rechts: Rik Vanhooren (Mowi Belgium), Alain Creytens (chef WZV Herdershove), Steini Magnusson en Aleksandra Rybak (Ny Fiskur)

Steini en Aleksandra volgden met Rik het hele proces: bij Mowi Brugge de receptie van de schelvis, de kwaliteitscontrole, en de portionering en bij WZC Herdershove de bereiding van de vis in de grootkeuken, waar chef Alain Creytens hen verwelkomde en een excellente gastheer en gids was. Tijdens het bezoek aan de keuken van Herdershove bereidde Alain met zijn team 220 maaltijden met de schelvisporties. Na het bakken van de schelvis in de combi-steamer konden de bezoekers zelf met voldoening vaststellen dat het resultaat op het bord en in de mond uitstekend was: heerlijk mals en stevig.

Meer informatie over onze verse, graatloze IJslandse schelvisporties zonder vel vindt u hier, en klik hier voor onze schelvisrecepten.