Kayleigh Segaert

Uitzending VRT-programma ‘Over Eten’ op Eén - De kleur van zalm

Woensdag 10 mei a.s. om 20:35 u zendt de VRT op Eén een aflevering van de programmareeks ‘Over Eten’ uit, waarin onder andere een item te zien zal zijn over het onderwerp ‘de kleur van zalm’.
Marine Harvest heeft aan dit programma meegewerkt door videomateriaal m.b.t. de kweek van zalm beschikbaar te stellen en door vragen van de programmamakers te beantwoorden: onze Global R&D and Technical Director, Oyvind Oaland, is hiervoor via Skype geïnterviewd.
In het programma komt niet alleen zalm aan bod, maar ook forel: hierbij gaat het om een vergelijking van forel en zalmforel.

De verhaallijn van het item is als volgt: 

  • Tijdens het eten van sushi constateert het presentatieduo van ‘Over Eten’ dat er een kleurverschil is tussen de verschillende sushi-gerechtjes met zalm, en men vraagt zich af hoe dat komt.
  • In het interview via Skype wordt uitgelegd dat zowel wilde als gekweekte zalm hun zalmroze kleur krijgen door wat ze eten: wilde zalm eet schaaldiertjes en gekweekte zalm krijgt voer met pigment erin, zodat zij ook de natuurlijke rozerode kleur krijgen.
  • Een producent van visvoer legt uit dat astaxanthine wordt toegevoegd aan het zalmvoer en dat dit dezelfde stof is die van nature voorkomt in schaaldieren en zorgt voor de rozerode kleur van zalm. De Europese wetgeving staat toe dat astaxanthine wordt toegevoegd aan voer voor salmoniden: de vissenfamilie waartoe zowel zalm als forel behoren.
  • Vervolgens wordt een forelkwekerij in Malmédy bezocht; daar vertelt de forelkweker dat forel en zalmforel precies dezelfde vissoort is; het verschil komt door het voer: de zalmforel krijgt voer waaraan astaxanthine is toegevoegd omdat veel mensen de voorkeur geven aan een roze kleur.
  • Bij een blinde smaaktest blijkt dat de proefpersonen niet of nauwelijks verschil proeven tussen forel en zalmforel; zien ze beide stukjes vis, dan geven ze wel de voorkeur aan de roze vis vanwege het aantrekkelijker uiterlijk, en ze denken dat het zalm is.
  • Tot slot geeft Marketing Professor Gino Van Ossel aan dat mensen met hun ogen eten; zalm heeft de reputatie een betere vis te zijn dan forel, dus als je forel een ‘zalmuiterlijk’ geeft denken mensen dat dit zalm is en vinden ze het ook beter van smaak.

De feiten over pigment in zalmvoer

In het VRT-programma wordt enkel ingegaan op de pigmentfunctie van astaxanthine. Hoewel wij bij de beantwoording van de vragen van ‘Over Eten’ benadrukt hebben dat astaxanthine een antioxidant is en dus ook een belangrijke nutritionele functie heeft voor de gezondheid van de zalm, is dit in de uiteindelijke edit van het programma niet meegenomen. Daarom zetten we graag hieronder de feiten over pigment in zalmvoer nog eens op een rij:

  • Zalm – wild of gekweekt – krijgt zijn rozerode kleur door de natuurlijke opname van carotenoïden vanuit de voeding in het spierweefsel.
  • Carotenoïden zijn belangrijk in zowel zalmvoeding als humane voeding omdat het belangrijke antioxidanten zijn.
  • Schaaldieren en krill – belangrijk voedsel van wilde zalm – bevatten carotenoïden: astaxanthine en cantaxanthine.
  • Aangezien zalm deze carotenoïden niet zelf kan aanmaken, moet zij deze via de voeding binnenkrijgen.
  • Marine Harvest gebruikt natuuridentiek astaxanthine in het zalmvoer. Dit is precies dezelfde stof als de natuurlijk voorkomende astaxanthine uit schaaldieren en krill. Deze toevoeging is wettelijk toegelaten voor zowel zalm- als forelvoer  in alle markten waar wij onze zalm verkopen.
  • Het voer voor biologische zalm bevat een pigment, afkomstig van gistextract.
  • Het is aangetoond dat de carotenoïden in het zalmvoer bijdragen aan de groei en gezondheid van jonge zalm en een rol spelen in de synthese van vitamine A in de vis.
  • De carotenoïden worden opgenomen in het zalmvlees, in de huid van de zalm en in de zalmeitjes; in de daardoor fel oranje gekleurde zalmeitjes hebben ze ook een beschermende functie.

 

Zalm, forel en zalmforel

Atlantische zalm en forel zijn verschillende vissoorten: de wetenschappelijke benaming van Atlantische zalm – een anadrome vis die wordt geboren in zoet water, vervolgens naar zee trekt om daar uit te groeien en als volwassen dier terug te keren naar zijn geboorterivier om te paaien – is Salmo salar. Marine Harvest kweekt Salmo salar.
Forel (regenboogforel, zoals in de ‘Over Eten’ reportage het geval is) is een zoetwatervis, met als wetenschappelijke naam Oncorhynchus mykiss.
De zalmforel die in ‘Over Eten’ aan bod komt, is een Oncorhynchus mykiss die voer met pigment heeft gekregen, waardoor het visvlees een roze kleur krijgt.
Tot slot bestaat er ook nog een zeeforel (Salmo trutta), die van dezelfde familie is als de Atlantische zalm. Dit is een zoutwatervis met – net als Salmo salar – rozerood visvlees, die echter niet of nauwelijks op de markt voorkomt.

 

Wij staan tot uw dienst voor eventuele verdere vragen

Wij hopen u met deze informatie een adequate toelichting te hebben gegeven in verband met de aanstaande uitzending van ‘Over Eten’.
Indien u naar aanleiding van deze uitzending vragen heeft of vragen van consumenten ontvangt waarbij wij u voor de beantwoording daarvan verder kunnen ondersteunen, horen wij dat graag van u.
 

Margreet van Harn
Marketing & Innovation director - Marine Harvest Benelux