Kayleigh Segaert

Topkwaliteit verse vis en inspiratie uit IJsland

Seafood from Iceland lanceerde onlangs een nieuwe website en video om de kwaliteit en veelzijdigheid van hun topkwaliteit verse vis te promoten: https://fishmas.com/

Pieters/Mowi Belgium heeft al vele jaren nauwe banden met IJslandse visserij- en visverwerkende bedrijven voor de dagelijkse aanvoer van verse vis uit de wateren rond IJsland, om de beste kwaliteit in verse witvis te kunnen bieden. Al jarenlang promoten wij de IJslandse lijn- of kustvisserij, waarbij de tijd tussen het vissen, gutten, verwerken en verzenden zo kort mogelijk gehouden wordt om zo de beste verse vis aan onze klanten te kunnen leveren.

Ons uitgebreide assortiment zeer hoogwaardige IJslandse verse vis vindt u gemakkelijk onder de filter “Assortiment – IJslandse kwaliteit” op onze productpagina. Het omvat o.a. kabeljauw, koolvis, pladijs, roodbaars, schelvis, tongschar en zeewolf.

Vissen zit de IJslanders in het bloed. Zolang IJsland bestaat, trotseerden IJslandse vissers de woelige wateren om hun vangst aan land te brengen. Vanzelfsprekend is vis voor IJsland heel belangrijk als voedsel, het is ook van het grootste belang voor de IJslandse economie. Respect voor de oceaan en al wat daarin leeft is diepgeworteld in de cultuur van IJsland.

Vis is van oudsher het belangrijkste exportartikel van IJsland. Verantwoorde visserij is voor de IJslandse visgronden dan ook een absolute voorwaarde om de continuïteit van de IJslandse visserij en visverwerkende industrie te waarborgen en hun positie als een van de belangrijkste pijlers van de IJslandse economie te kunnen handhaven..

IJsland heeft dan ook een heel strikt visserijbeleid, waarbij duurzaam gebruik van de visbestanden en goede omgang met het mariene ecosysteem voorop staan. Het IJslandse visserijbeleid is ontwikkeld in overeenstemming met internationale wet- en regelgeving en de Code of Conduct for Responsible Fisheries van de United Nations Food and Agricultural Organization (FAO).
Ieder jaar wordt de TAC (Total Allowable Catch, ofwel het totaal toegestane vangstquotum per vissoort) voor het nieuwe visserij-jaar, dat loopt van september t/m augustus, vastgesteld door de IJslandse Minister van Visserij en Landbouw. De TAC is gebaseerd op de aanbevelingen van het Marine Research Institute and op adviezen van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES).

Inmiddels is het overgrote deel van de IJslandse visserij ook MSC-gecertificeerd; Pieters biedt dan ook een grote keuze aan MSC-gecertificeerde IJslandse vissoorten.

 

 

Een aanrader om deze leuke en informatieve site en video eens te bekijken. U vindt er ook een aantal mooie receptvideos met IJslandse vis voor heerlijke visgerechten.