Kayleigh Segaert

Tilapia: al eeuwenlang een populaire vis

Deze maand zetten wij tilapia in de kijker. In onze streken is tilapia nog niet zo ingeburgerd, maar wereldwijd is het een zeer geliefde vissoort. Die verdient zeker ook geregeld een plaats in onze keukens en op ons bord.

In het wild komen tilapia’s hoofdzakelijk voor in zoet water, in beken, vijvers, rivieren en meren. Minder vaak worden ze ook aangetroffen in brak water. Het zijn zogenaamde muilbroeders: bevruchte eitjes worden door de moeder of door beide ouders, afhankelijk van soort, in de bek uitgebroeid. Ze hebben water van minimaal 20° C nodig om te kunnen overleven en komen dus voor in tropische en subtropische gebieden.

Tilapia’s kunnen max. 60 cm lang en 4,5 kg zwaar worden, en kunnen ca. 9 jaar oud worden.

In de laatste 30-35 jaar is tilapia een van de belangrijkste kweekvissen ter wereld geworden: in 2013 werd er ca. 4,7 miljoen ton tilapia geproduceerd, waarvan 3,5 miljoen ton afkomstig was van kweek en de rest uit visserij (de in het wild gevangen tilapia wordt vooral lokaal in de productielanden zelf geconsumeerd).

De productie van tilapia neemt nog steeds toe en zou naar verwachting in 2015 de mijlpaal van 5 miljoen ton bereiken. China is de grootste producent van tilapia, gevolgd door Egypte.

Wereldwijd wordt tilapia in meer dan 140 landen gekweekt. Tilapia is dan ook de op één na meest gekweekte vissoort ter wereld, na karpers, en is een van de populairste kweekvissen ter wereld: niet alleen in de landen waar tilapia wordt geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, waar het in de supermarkten de op één na meest verkochte vissoort is, na zalm.

 

De tilapia van Marine Harvest Pieters is afkomstig uit Indonesië, waar de vis in diepe meren tot een superieure kwaliteit met de beste smaak gekweekt wordt.

Deze kweek draagt het ASC certificaat en onderscheidt zich ook door sociale zorg voor de werknemers en lokale gemeenschap.

 

 

Geniet tijdens de hele maand juni van onze diepvriespromotie op tilapia.

Nog op zoek naar inspiratie? Klik hier voor een recept van tilapiafilet met kerriesaus, wokgroenten, basmatirijst en koriander.