Hilde Dewachtere

Prins Charles bezoekt poetsvisjes project Marine Harvest Schotland

Prins Charles – zoals bekend een groot voorstander van en ijveraar voor duurzaamheid – bezocht onlangs één van Schotlands meest vooruitstrevende zalmkwekerijen: de Marine Harvest farm in Kinlochleven. Hij kwam zich hier op de hoogte stellen van het poetsvisjes project en kijken hoe deze verantwoorde viskwekerij opereert. Steve Bracken, business support manager van Marine Harvest Schotland, gaf de prins uitleg over het poetsvisjes project.

Hij vertelde: “We zetten veel voorkomende visjes in, zoals snotolf en lipvissen, om de zeeluis van de zalmen af te ‘knabbelen’. Zeeluis is een parasiet die leeft van de huid en slijmlaag van andere vissen, o.a. de zalm, en hierdoor de vis kan verwonden. Het bestrijden van zeeluis is dan ook een van de hoogste prioriteiten voor ons als zalmkwekers.”
“We willen zoveel mogelijk af van medicinale methoden om zeeluis te verwijderen. Naast de inzet van poetsvisjes werken we ook met nieuwe technologieën om de zeeluis met hogedrukwaterstralen of warm water te verwijderen. We zijn erg blij met het bezoek van Prins Charles aan ons poetsvisjes project, omdat we al zulke goede resultaten hebben bereikt met de inzet van deze kleine visjes tegen zeeluis.”

Prins Charles – die, wanneer hij in Schotland verblijft – officieel de titel van ‘Hertog van Rothesay’ voert – maakte een boottrip langs de visnetten, waar hij met de dierenarts van Marine Harvest en met de manager van het poetsvisjes project sprak. Zij gaven een nadere toelichting op de inzet van de poetsvisjes. De zalmfarm in Loch Leven begon met de inzet van poetsvisjes in 2012, en het is de eerste viskwekerij in het Verenigd Koninkrijk die het ASC-certificaat kreeg toegekend door een onafhankelijke certificeringsorganisatie. ASC is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. ASC-gecertificeerde zalm is afkomstig uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor hun medewerkers en rekening houden met de omwonenden.

Marine Harvest is erin geslaagd, het voortplantingsproces van de poetsvisjes goed te begrijpen, zodat zij nu – zowel in Noorwegen als in Schotland – zelf deze visjes kunnen kweken en hiervoor niet meer alleen van wildvangst afhankelijk zijn. Volgens David Cockerill, de dierenarts van Marine Harvest Schotland, is nu al driekwart van de ingezette poetsvisjes afkomstig van de eigen kweek. Zijn verwachting is dat er in 2018 voldoende poetsvisjes zijn om bij alle Marine Harvest farms in te zetten, en dat in 2020 alle poetsvisjes afkomstig zullen zijn van kweek i.p.v. wildvangst.

Nieuwsgierig naar meer informatie over het poetsvisjes project? Klik hier

Klik hier om onze zalmproducten te bekijken en te bestellen.