Julie Ciers

Prijsstijgingen voor kabeljauw en koolvis

Marine Harvest Pieters wenst u duiding te geven over de stijgende prijzen voor witvis.

Sinds begin dit jaar vallen de vangsten in kabeljauw sterk tegen: t.o.v. vorig jaar geeft dit de volgende verschillen:
Noorwegen: -16%, Rusland: -20%, IJsland: -3%.

Gecombineerd met een sterke vraag op de internationale markten heeft dit hoge prijzen voor de grondstof tot gevolg. Dit hoge prijsniveau kunnen we met de volgende grafiek van de prijs van de bruto vis in de afslag duidelijk maken:

 

De vangsten van koolvis tonen een verschillend beeld qua aanvoer: voor deze vissoort zijn IJsland en de Faeröer Eilanden de belangrijkste visgronden. In IJsland is de aanvoer uitgedrukt in volume relatief stabiel tot licht stijgend, maar de aanlandingen in de Faeröer Eilanden liggen fors lager ten opzichte van vorig jaar. Daar waar de aanlandingen nog relatief stabiel zijn, zien we een gans ander beeld betreffende de grondstof prijs van de bruto vis.

Deze ligt zowel in IJsland als in de Faeröer Eilanden 30 tot 40% hoger dan vorig jaar. Deze prijsstijging heeft alles te maken met de verhoogde vraag bij minder aanvoer, het MSC certificaat dat voor een grotere vraag zorgt, en een stijgende vraag vanuit nieuwe afzetlanden in het Oostblok.

Onderstaande grafieken tonen duidelijk het prijsverschil in de afslagen voor bruto vis:

 

Marine Harvest Pieters spant zich door lange termijn contracten en een partnership met producenten van verschillende oorsprongsgebieden in om deze evoluties zo goed mogelijk te beheersen.

We blijven in ieder geval een continuïteit in beschikbaarheid, kwaliteit en een marktgerichte prijszetting garanderen.