Julie Ciers

Prijsstijgingen Noordzeegarnalen

Geachte klanten,

U zal gemerkt hebben dat de prijs voor Noordzeegarnalen de laatste maanden explosief gestegen is. Dit heeft alles te maken met de barslechte aanvoer in de veiling.
Noordzeegarnalen worden in het wild gevangen. Door de grillen van de natuur moeten we vaststellen dat het huidig aangevoerd volume absoluut niet volstaat om te voldoen aan de vraag in de markt.
Ook nu zie je het fenomeen dat als de vraag hoger is dan het aanbod, de prijs voor de schaarse grondstof door het dak gaat.

Daarenboven kregen we op 25 mei het bericht van de “Nederlandse Vissersbond U.A.” dat in het kader van een toekomstige MSC –certificering van de garnalenvangst het aantal zee-uren (periode dat er mag gevist worden op garnalen) beperkt wordt tot 72 uren per week. Maar we moeten ook rekening houden met de Ramadan (6 juni t/m 5 juli) en het daarop volgende Suikerfeest (vanaf 6 juli).

Tijdens de Ramadan is er sowieso verminderde pelcapaciteit en na het Suikerfeest zullen de pelstations in Marokko gedurende een 10-tal dagen gesloten zijn ofwel slechts gedeeltelijk geopend.

Het beperken van de zee-uren en de Ramadan periode zal zijn invloed hebben op het beschikbaar volume en de prijzen wellicht nog verder doen stijgen.

Het is zo goed als onmogelijk om te voorspellen wanneer de aanvoer opnieuw zal aantrekken waardoor de prijzen kunnen stabiliseren. Maar als we dan toch een voorspelling moeten maken vermoeden wij dat de situatie niet zal verbeteren voor september-oktober ‘16. Uit ervaring weten we dat de vangsten vanaf dan -en in normale omstandigheden - verbeteren waardoor vraag en aanbod opnieuw in balans zouden moeten komen.

Ondertussen zijn we genoodzaakt om dagprijzen te hanteren. Afhankelijk van de aanvoer kan de prijs immers dagelijks wijzigen.
Dit geldt zowel voor de verse als voor de diepgevroren Noordzeegarnalen.

Dank voor uw begrip.

 

Uw verkoopsteam