Kayleigh Segaert

Omega-3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten

De resultaten van twee grootschalige onderzoeken – beide gedaan in de Verenigde Staten – geven aan dat omega-3 vetzuren bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten.

Tijdens de begin november jl. gehouden wetenschappelijke sessies van de American Heart Association werden de resultaten van twee grootschalige wetenschappelijke onderzoeken gepresenteerd.

In het meerjarige REDUCE-IT onderzoek onder meer dan 8.000 personen werd vastgesteld dat mensen met hart- en vaatziekten die al statines (medicijnen die de aanmaak van cholesterol in de lever remmen) innamen, minder kans hadden op ernstige hartproblemen wanneer ze ook tweemaal dagelijks een medicijn met 2 gram omega-3 (een synthetische variant van EPA) innamen. De leider van het onderzoek, Dr. Deepak L. Bhatt, verbonden aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston, USA, zei: “Ik doe al heel lang klinisch onderzoek, maar ik ben niet eerder betrokken geweest bij een onderzoek dat zoveel potentie heeft het leven van misschien wel tientallen miljoenen mensen te verbeteren.”

Bron afbeelding: ©Global Salmon Initiative/BC Salmon Farmers Association

In het tweede onderzoek, VITAL, werden bijna 26.000 mensen gedurende gemiddeld meer dan vijf jaar gevolgd om het effect van een ander medicijn met omega-3 vetzuren te onderzoeken. De resultaten suggereren dat het gebruik van dit omega-3 medicijn het risico op een hartaanval met 28%, en dat op een reeks andere hart- en vaatziekten met 8% verlaagt. JoAnne Manson, hoofd van de afdeling preventieve medicatie bij het Brigham and Women’s Hospital, die dit onderzoek leidde, zei dat ‘deze resultaten de gunstige effecten van omega-3 op de gezondheid van hart en vaten verder ondersteunen”.

Ze zei ook: “Onze aanbeveling is vooral meer vis te eten, tenminste twee porties per week. Omega-3 tot je nemen via de voeding heeft het voordeel, dat vis in de plaats komt van rood vlees, verzadigd vet en bewerkt voedsel.”

Bron afbeelding: ©Global Salmon Initiative

De volledige publicatie van het REDUCE-IT onderzoek in het New England Journal of Medicine vindt u hier: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1812792; meer informatie over het VITAL onderzoek vindt u hier: https://www.vitalstudy.org/ .