Kayleigh Segaert

Omega-3 tegen de gevolgen van luchtvervuiling

Recent wetenschappelijk onderzoek geeft aanwijzingen dat Omega-3 vetzuren een rol kunnen spelen bij het voorkómen en de behandeling van ontstekingsverschijnselen en weefselschade die veroorzaakt worden door luchtvervuiling.

Volgens dit onderzoek zou het eten van gezonde vetten de schade die miljarden mensen over de hele wereld ondervinden van luchtvervuiling aanzienlijk kunnen verminderen. De gezondheidsschade door vervuilde lucht zou nog wel eens groter kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht, omdat hetzelfde onderzoek eveneens laat zien dat de schadelijke stoffen in vervuilde lucht via de longen ook kunnen doordringen in vele belangrijke organen, waaronder de hersenen.

Het onderzoek – met muizen – laat zien dat Omega-3 vetzuren – waarvan vette vissoorten zoals zalm en haring de rijkste bronnen zijn – ontstekingsverschijnselen en weefselschade door luchtvervuiling met 30-50% kunnen verminderen.

Luchtvervuiling neemt overal ter wereld alarmerend sterk toe volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO): vrijwel alle steden in armere landen en meer dan de helft van de steden in rijkere landen hebben hieronder te lijden.

Slechte luchtkwaliteit werd lange tijd vooral gelinkt aan long- en hartkwalen en beroertes, maar wetenschappers leggen nu ook verbanden met hersenziekten zoals dementie, mentale ziekten en verminderde intelligentie, diabetes, nierziekten en vroeggeboorten.

De leider van het onderzoek bij muizen, Dr Jing Kang van het Massachusetts General Hospital, onderdeel van Harvard Medical School in de VS, zegt: “Deze pathologische veranderingen zijn erg belangrijk omdat ze de fundamentele mechanismen zijn voor het ontstaan van de veel voorkomende chronische ziekten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Ik verwacht dat het bij mensen hetzelfde werkt [als bij de muizen], omdat veel andere ontstekingsgerelateerde ziekten bij mensen kunnen worden behandeld met Omega-3 vetzuren. We hebben er vertrouwen in dat Omega-3 iets heel goeds kan doen; ik zou dan ook zeker Omega-3 aanraden om luchtvervuilingsgevolgen tegen te gaan. Omega-3 vetzuren staan bekend om hun vele andere gezondheidsvoordelen en het belangrijkste is dat ze geen medicijn zijn, maar een nutriënt met zoveel gunstige effecten.”

Een kleinschalig onderzoek bij mensen, gedaan in 2012 in de VS, gaf ook aan dat Omega-3 bescherming biedt tegen nadelige gevolgen van luchtvervuiling. De US Environmental Protection Agency is nu bezig met een onderzoek op grotere schaal.

Uiteraard is het bestrijden van luchtvervuiling bij de bron de uiteindelijk beste oplossing van het probleem, maar, zoals Dr Kang zegt: “We kunnen het milieu niet van vandaag op morgen veranderen. Omega-3 vetzuren bieden een onmiddellijk beschikbare, praktische oplossing voor het verminderen van de ziektedruk door luchtvervuiling.”

Zalm cancato met tomatensalsa

 

 

Direct aan de slag met een lekker zalmrecept: klik hier. Bijvoorbeeld deze heerlijke zalmcancato met een topping van tomatensalsa (zie foto). Op uw gezondheid!