Kayleigh Segaert

Nu beschikbaar: Marine Harvest Salmon Farming Industry Handbook 2017

Onlangs heeft Marine Harvest de nieuwste editie van het Salmon Farming Industry Handbook gepubliceerd.

Dit document geeft de lezer een uitgebreid en diepgaand inzicht in alle aspecten van de zalmkweeksector: de productie van zalm en zalmvoer wordt uitgebreid belicht, maar ook de positie van zalm in de wereldwijde markt van vis en seafood en de ontwikkeling van vraag en aanbod komen aan bod.

Zalm wordt in de bredere context geplaatst van het wereldwijde aanbod van vis en seafood, en van de totale eiwitconsumptie. Ook wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste producenten van zalm.

Eeen selectie van enkele markante gegevens uit het handboek vindt u hieronder:

  • Ca. 70% van het totale wereldwijde zalmaanbod is afkomstig van kweek.
  • Er wordt ca. 2 miljoen ton Atlantische zalm gekweekt; ook als is zalm de populairste vissoort, dit steekt toch nog ‘mager’ af tegen de productie van varkensvlees, kip en rundvlees met resp. 118, 115 en 69 miljoen ton.
  • Binnen de totale aanvoer van vis en seafood vertegenwoordigt zalm een aandeel van 4,4% - ook al is de productie van Atlantische zalm sinds 1990 met 800% toegenomen.
  • Europa en Noord-Amerika zijn veruit de grootste afzetmarkten voor zalm, maar Brazilië en Azië zijn de markten die de laatste 10 jaar de grootste groei hebben laten zien: zij zijn de laatste 10 jaar met resp. gemiddeld 14% en 10% per jaar gegroeid.
  • De kosten van het voer vormen de grootste kostenpost bij de kweek van zalm, met een aandeel van 33 tot 45% van de totale productiekosten.
  • In 1990 bestond zalmvoer nog voor meer dan 80% uit vismeel en visolie; in 2016 bestond het zalmvoer in Noorwegen nog maar voor 20% uit deze ingrediënten, dankzij enorme inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
  • In Europa vindt ca. 70% van de Atlantische zalm zijn weg naar de consument via het retailkanaal; ook wordt ca. 70% van de Atlantische zalm als verse zalm verkocht.

 

Wilt u meer weten? U kunt het complete Salmon Farming Industry Handbook 2017 hier downloaden (PDF).

Heeft al deze zalminformatie u hongerig gemaakt naar een lekker zalmgerecht?