Kayleigh Segaert

Nieuwe publicatie over de betekenis van de zalmsector

ISFA

Onlangs publiceerde ISFA (the International Salmon Farmers Association) hun nieuwe rapport “Salmon Farming: Sustaining Communities and Feeding the World”.

Zalm: lekker, gezond, beter voor de planeet en van groot belang voor afgelegen gemeenschappen

Volgens het ISFA rapport produceren de gezamenlijke zalmkweekbedrijven wereldwijd 17,5 miljard porties zalm per jaar en zorgen zij voor 132.600 banen overal ter wereld.  

In het rapport worden op een toegankelijke en visueel aantrekkelijke manier de onderwerpen duurzaamheid, nutritionele waarden en de maatschappelijke betekenis van de zalmsector – vooral in veel afgelegen, landelijke gebieden – besproken.
Het bevat ook een korte beschrijving van de zalmsector in elk van de landen waar zalm gekweekt wordt: Noorwegen, Chili, Canada, Schotland, de Verenigde Staten, de Faroër Eilanden, IJsland, Ierland, Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

Een aantal markante gegevens uit het rapport zijn:

  • De wereldwijde consumptie van kweekvis heeft die van rundvlees inmiddels voorbijgestoken.
  • Vis is voor één op de vijf mensen de belangrijkste eiwitbron.
  • De komende 50 jaar zal er meer voedsel worden geconsumeerd dan er in de rest van de menselijke geschiedenis gegeten werd.
  • Voor de productie van de 17,5 miljard porties zalm is slechts 0,00008% van het totale oppervlak van de oceanen in gebruik.
  • De zalmsector is zelf goed voor 52.000 jobs, maar zorgt daarnaast ook voor 80.600 banen in gerelateerde sectoren, zoals transport, machine- en verpakkingsleveranciers, voerproductie, diergezondheidszorg, opleiding en training, onderzoeksinstituten en laboratoria, service en techniek.

Het volledige rapport bevat nog veel meer interessante cijfers, feiten en inzichten over de betekenis van de zalmsector. Lees het hier.

Heeft u na al dit lezen over zalm trek gekregen in een lekker bordje zalm? Dan hebben we hier een aantal lekkere recepten voor u. Ontdek ook ons assortiment van meer dan 80 verschillende zalmproducten (vers, diepvries, gerookt).