Julie Ciers

Niet alleen Eggs, maar ook Donuts – “nieuwe recepten voor duurzame zalmkweek”

De ’Marine Donut’ is – naast ‘The Egg’ waarover we u onlangs al informeerden – een gloednieuwe installatie die Marine Harvest wil ontwikkelen en testen om zalm in een gesloten systeem (z.g. ‘closed containment’) te kweken.

De grootste donut ter wereld

Marine Harvest bouwt ’s werelds grootste donut om zalm in te kweken langs de kust van noordelijk Noorwegen.

In deze ‘Marine Donut’ zal de zalm verblijven vanaf het moment dat ze al ca. 3 kg wegen, en daar verder opgroeien totdat ze groot genoeg zijn om te worden geoogst.

Gedurende dat deel van de levenscyclus is zalm het meest gevoelig voor zeeluis. Door de zalm gedurende die periode in een gesloten systeem te laten zwemmen, kunnen we de omgeving van de zalm volledig beheersen. Daardoor kunnen we de zalm totaal vrijwaren van zeeluis en kunnen we het afval, dat waardevolle nutriënten bevat, verzamelen t.b.v. verdere recycling en verwaarding.

Marine Harvest heeft acht ontwikkelingslicenties aangevraagd om deze ‘Marine Donuts’, een nieuwe ‘closed containment’ technologie die is ontwikkeld door OPD Group AS, te testen en verder te ontwikkelen.  Het is de bedoeling om de ‘Marine Donut’ in de gemeente Herøy in Nordland neer te leggen. De donut is zodanig ontworpen dat hij niet alleen geschikt is voor plaatsing in de Noorse fjorden, maar ook in gebieden verder uit de kust. Dat opent meer mogelijkheden voor zalmkweek in gebieden die nu niet goed bruikbaar zijn voor aquacultuur.

Alf-Helge Aarskog, CEO van Marine Harvest, is enthousiast over de ‘Marine Donut’: “Dit is een gloednieuwe en buitengewoon spannende technologie. Met dit concept laat Marine Harvest zien dat we er alles aan willen doen om op een nog betere manier zalm te produceren. Onze doelstelling is gezonde en lekkere voeding te leveren en dat op een nog duurzamere en kostenefficiëntere manier.”

Het plan is om deze herfst met de bouw van de donut te beginnen zodat hij tegen de herfst van 2017 klaar is voor het huisvesten van zalm.

 

Wilt u nader kennismaken met/meer weten over het assortiment zalmproducten van Marine Harvest Pieters, klik hier.