Julie Ciers

Marine Harvest winnaar Innovative Collaboration Award voor 'poetsvisjes' project

Bij de toekenning van de Scottish Enterprise Life Science Awards 2016 heeft het gezamenlijke project van Marine Harvest met o.a. de Universiteit van Stirling de Innovative Collaboration Award ontvangen voor het in juni 2015 gestarte project dat tot doel heeft om op duurzame wijze wrasse  ‘poetsvisjes’ te kweken en deze in te zetten als natuurlijke bestrijders van zeeluizen.

Marine Harvest is voorloper in het onderzoek naar nieuwe, meer duurzame methoden om zeeluizen tegen te gaan. Een van deze niet-medicinale methoden - die Marine Harvest al enige tijd toepast in haar zalmkweek - is het inzetten van wrasse en lipvisjes, soorten kleine ‘poetsvisje’ die zich voeden met zeeluizen. Marine Harvest is erin geslaagd deze ‘poetsvisjes’ ook zelf te kweken, zodat er veel meer beschikbaar komen om te kunnen inzetten bij de zalmkweek. Door deze ‘poetsvisjes’ uit te zetten in de netten waarin de zalm wordt gekweekt, kan de aanwezigheid van zeeluis op een natuurlijke manier onder controle worden gehouden. Dit is erg belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de zalm in zowel de zalmkwekerijen als de wilde zalmbestanden die in dezelfde gebieden leven. Er zijn dan ook zeer strenge regels voor het controleren en beperken van de aanwezigheid van zeeluizen in zalmkwekerijen, door goed beheer, goede zorg voor de omgeving en de biologische omstandigheden, en indien nodig, medicatie.

Zeeluis

 

Naast het kweken en inzetten van wrasse en lipvisjes voor de natuurlijke bestrijding van zeeluizen, onderzoekt Marine Harvest eveneens diverse andere niet-medicinale manieren om zeeluizen te controleren, zoals de toepassing van laser en andere net-configuraties die hierbij kunnen helpen.

Dit alles past in Marine Harvests missie ‘Leading the Blue Revolution’ en in het engagement van Marine Harvest om in 2020 al haar zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd te hebben. Inmiddels zijn reeds enkele tientallen Marine Harvest zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd of ‘in assessment’ voor deze certificering.
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. De ASC is een internationale, onafhankelijke, not for profit organisatie die in 2010 werd opgericht om de wereldwijde standaarden voor verantwoorde viskweek te beheren, die werden opgesteld door de WWF Aquaculture Dialogues. De ASC standaarden zijn de meest strikte standaarden voor verantwoorde viskweek, zowel op het gebied van bescherming van natuur en milieu, als op het gebied van sociale verantwoordelijkheid voor medewerkers en omwonenden van de viskwekerijen. Zie www.asc-aqua.org.

ASC certificaat