Julie Ciers

Marine Harvest lanceert ’s werelds grootste ontluizingssysteem: de Thermolicer

Eind april nam Marine Harvest het grootste ontluizingssysteem ter wereld in gebruik, dat is gebaseerd op de ThermoLicer technologie. Hiermee worden zeeluizen van de zalm verwijderd met behulp van lauwwarm water. Zo voegt Marine Harvest een nieuw wapen toe aan haar areaal van niet-medicinale methoden om zalm van zeeluizen te ontdoen.

De ThermoLicer technologie is ingebouwd in een enorm schip van 40 meter lang en 12 meter breed, de Frøy Fighter. Dit schip is het grootste service-vaartuig ooit afgeleverd aan de aquacultuur sector. Het is speciaal voor dit doel gebouwd en uitgerust door een gespecialiseerde Noorse scheepswerf in het noorden van Noorwegen.

"Dit wordt een van onze vier niet-medicinale methoden om zeeluis te bestrijden,  en we zijn ervan overtuigd dat dit een goed effect zal hebben," aldus Orjan Tveiten, Regional Director Central Norway van Marine Harvest.

De ThermoLicer unit heeft een capaciteit van 200 ton per uur en zal daardoor in staat zijn per dag de zalm uit meerdere netten te behandelen.

De Frøy Fighter is primair bedoeld om in centraal Noorwegen te gaan opereren, met een bemanning van 7 personen.

 

Hoe werkt de ThermoLicer methode?

De zalm wordt via wijde slangen uit het net opgepompt in een grote tank met lauwwarm water, waar de zeeluizen door de plotselinge temperatuurverandering doodgaan.  De vis verblijft ca. 30 seconden in het lauwwarme water en wordt dan – ontdaan van zeeluis – teruggepompt in het net. Dit is een methode die zeer ‘zalm-vriendelijk’ is en geen milieubelasting of vervuiling van het water van de fjorden veroorzaakt omdat er totaal geen chemische middelen aan te pas komen.

Onderzoek van het Noorse Veterinair Instituut in samenwerking met diverse zalmkwekers heeft aangetoond dat deze methode effectief is wat betreft het ontluizen: 75-100% van de luizen werd verwijderd. Ook toonde dit onderzoek aan dat er geen nadelige invloed is op het welzijn van de zalm.

Deze ontluizingsmethode werd al eerder ingezet in Chili, waar er goede resultaten mee bereikt werden. Inmiddels is de ThermoLicer technologie verder opgeschaald en aangepast aan de omstandigheden in Noorwegen.

 

Wilt u nader kennismaken met/meer weten over het assortiment zalmproducten van Marine Harvest Pieters, klik hier.