Kayleigh Segaert

Marine Harvest krijgt groen licht voor tweede zalmvoerfabriek

De bouw van de voerfabriek in Schotland kan beginnen nu de bouwvergunning is afgegeven.

Na Noorwegen is Schotland de tweede locatie waar Marine Harvest haar eigen gespecialiseerde zalmvoer zal produceren. De bouw van de fabriek gaat eind maart van start in Kyleakin op het Isle of Skye en zal in 2018 klaar zijn. De state-of-the-art fabriek vergt een investering van 110 miljoen euro en zal werk bieden aan 55 mensen. Het wordt één van de meest efficiënte en duurzame visvoerfabrieken ter wereld.

Ben Hadfield, Chief Operating Officer Feed en Managing Director van Marine Harvest Scotland zei: “Dit geeft ons de mogelijkheid om de duurzaamheid van de zalmkweeksector nog verder te vergroten.”

Marine Harvest start tevens een haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een kleinschalige vismeel -en visoliefabriek in Schotland, met als doel alle bijproducten van de verwerking van zalm te benutten en het zalmkweekproces nog verder te verduurzamen. De bijproducten zoals koppen, graten en ingewanden worden gebruikt voor de productie van vismeel, visolie en visvoer. Ook zal er biogas worden gegenereerd dat dan weer als energiebron kan dienen voor de productie van vismeel en/of visolie in een ander deel van de fabriek.

Volgens Björn Erik Flem, Managing Director van Marine Harvest Ingredients, is er een snel groeiende vraag naar zalmmeel en zalmolie, voor gebruik in zowel menselijke als diervoeding, vanwege de gezondheidsvoordelen van de meervoudig onverzadigde Omega 3 vetzuren die in visolie zitten. Door alle resten en bijproducten van de zalmkweek en –verwerking te benutten wordt de duurzaamheid nog verder bevorderd. “Ik heb er vertrouwen in dat we dit nog beter kunnen doen; door dit in onze Schotse operaties te integreren, creëren we een efficiënte en circulaire groene economie.”

De nieuwe voerfabriek komt in een voormalige steengroeve in Kyleakin op het Isle of Skye, in het westen van Schotland, waar ook de meeste zalmkwekerijen zijn gesitueerd. Daarmee wordt ook het transport van het zalmvoer verder verduurzaamd omdat de transportafstanden worden verkort (de overige zalmvoerfabrieken liggen allemaal in het oosten van Schotland, dus veel verder weg van de zalmkweeklocaties). Naast de voerfabriek zelf komen er op de site ook opslagsilo’s voor de grondstoffen, opslag van het gereed product en verpakkingsmaterialen alsook een aanlegsteiger voor de transportschepen.

De eerste Marine Harvest zalmvoerfabriek in Bjugn in midden-Noorwegen werd in 2014 geopend produceert met 60 medewerkers inmiddels 24 uur per dag, 7 dagen per week, zo’n 1.000 ton zalmvoer per dag. Daarmee wordt inmiddels voorzien in 80-90% van de eigen zalmvoerbehoefte van Marine Harvest Noorwegen. Een derde processing lijn is in ontwikkeling voor de Noorse fabriek, om volledig ‘zelfvoorzienend’ te worden wat betreft de zalmvoerbehoefte in Noorwegen.

De nieuwe Schotse voerfabriek zal de Marine Harvest zalmkwekerijen in Schotland, Ierland en op de Faröer Eilanden van zalmvoer voorzien.

Naast de eigen voerfabrieken heeft Marine Harvest Fish Feed ook een eigen onderzoeksstation voor voeronderzoek in Averoy in Noorwegen, waar onderzoek wordt gedaan als onderbouwing voor Marine Harvest’s visvoerbeleid. Zo wordt hier onder andere onderzoek gedaan naar alternatieve grondstoffen die de performantie, gezondheid en het welzijn van onze zalm verder kunnen bevorderen alsook tot verdere verduurzaming kunnen leiden. Inmiddels is het aandeel van de visbestanddelen in het zalmvoer al teruggebracht naar ca. 25% en bestaat het voor ca. 75% uit plantaardige grondstoffen zoals tarwe, soja en andere granen. Ook wordt de samenstelling van het zalmvoer bijvoorbeeld aangepast aan de fase van de levenscyclus en aan de seizoenen (daglengte en temperatuur), voor een optimale efficiëntie en optimale groei van de zalm.

Wilt u nog meer details weten over de nieuwe Marine Harvest zalmvoerfabriek in Schotland en over zalmvoer, lees meer op http://www.mhsfeedplant.co.uk/ (in het Engels).