Margrét – het nieuwe kroonjuweel van Ný-Fiskur
Ný-Fiskur, al vele jaren onze partner en hofleverancier van verse IJslandse kabeljauw en schelvis, neemt binnenkort een nagelnieuw langelijnvaartuig in gebruik. Het nieuwe schip krijgt de naam Margrét en zal haar ‘maiden trip’ in juli maken. Dit is een zeer belangrijke mijlpaal voor Ný-Fiskur, want het is de allereerste keer dat ze een splinternieuw vaartuig laten bouwen voor hun bedrijf.
“We zijn heel trots op ons nieuwe vaartuig”, zegt Thorsteinn (Steini) Magnússon, managing director van Ný-Fiskur. “De Margrét wordt een geweldige aanwinst voor onze vloot en is speciaal ontworpen, gebouwd en uitgerust om de beste voorwaarden te scheppen voor het vangen en verwerken van de vis aan boord, zodat we onze klanten verse vis van de allerbeste kwaliteit kunnen leveren.”

State-of-the-art apparatuur voor vis van topkwaliteit
Steini licht toe: “De Margrét – die in IJsland is gebouwd – is voorzien van het modernste Autoline langelijnsysteem en met een state-of-the-art koelsysteem, waardoor wij de vis binnen 15 minuten na de vangst kunnen terugkoelen tot 0o. De lange lijn heeft 18.000 haken die automatisch worden voorzien van een stukje aas (bijvoorbeeld een stukje haring, makreel, inktvis of saury, een vis uit de Stille Oceaan die familie is van de makreel). Het schip heeft een productiesysteem voor slurry-ijs aan boord, dat voorziet in al het ijs dat nodig is voor het verwerken van de vis en voor de opslag van de vis in het ruim. Dit is een grote stap vooruit in het verwerken en de opslag van de vis aan boord, die ons nog beter in staat stelt onze klanten te voorzien van IJslandse vis van topkwaliteit.”

De Margrét – 13,2m lang en 4,2m breed – heeft in haar ruim opslagcapaciteit voor 12.000kg vis, wat ca. 50% meer is dan de opslagcapaciteit van de 3 andere lange-lijnvaartuigen van Ný-Fiskur, de Dori, Beta en Von.

Ook de bemanning wordt goed verzorgd
De Margrét heeft niet alleen de beste apparatuur aan boord voor de verwerking en opslag van de vis, ook de faciliteiten voor de vierkoppige bemanning zijn van topklasse. “Het is dan ook niet gek dat veel vissers staan te trappelen om op de Margrét te mogen werken,” zegt Steini, “maar het is aan kapitein Helgi Haraldsson om zijn bemanning uit te kiezen; dat is zijn privilege.”
Aangezien er een heel pak splinternieuwe, state-of-the-art apparatuur aan boord is, krijgt de bemanning van de Margrét gedurende de eerste twee weken specifieke ‘training on the job’: dan wordt het schip getest en uitgeprobeerd in de wateren rondom haar thuishaven, Sandgerdi op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland.
(Foto: Helgi, binnenkort kapitein van de Margrét)
En dan gaan ze vissen…
Rond half juli zal de Margrét naar Neskaupstadur varen. Dit stadje wordt haar thuishaven aan de oostkust van IJsland. “Van december tot half mei vissen we voor de zuidwestkust van IJsland, omdat de kabeljauw ‘s winters daarheen migreert om te gaan paaien. Na deze periode zijn de wateren voor de oostkust de beste visgronden voor kabeljauw en schelvis, wat voor ons de belangrijkste soorten zijn. Daarom vissen we van de late zomer tot het eind van het jaar in dat gebied.”
Langelijnvisserij is een vangstmethode die heel specifiek is – voornamelijk de doelsoorten, kabeljauw en schelvis, worden hiermee aangetrokken (ca. 85% van de vangst) – naast enkele andere soorten zoals roodbaars, koolvis, leng en zeewolf. Alle vis wordt aangeland; dit is wettelijk verplicht en de IJslandse autoriteiten zien hier zeer streng op toe. Langelijnvisserij is ook vriendelijk voor de zeebodem, omdat die niet wordt omgewoeld en het bodemleven niet wordt verstoord.

Van de zee tot op het bord binnen 2-4 dagen
Omdat de vissen één voor één aan boord gehaald worden, dan onmiddellijk worden gedood en teruggekoeld en nog dezelfde dag worden aangeland om binnen 12-18 uur na de vangst te worden verwerkt, zijn witvisproducten van topkwaliteit het resultaat. Die vertrekken na verwerking dezelfde dag nog per luchtvracht uit IJsland en komen de volgende ochtend aan bij Mowi Belgium in Brugge. “Van de zee tot op het bord binnen 2-4 dagen”, zegt Steini.
Waarom Margrét?
We wilden graag weten, waarom het nieuwe langelijnvaartuig van Ný-Fiskur de naam Margrét zal krijgen. Het blijkt ‘in de familie te blijven’, zoals Steini vertelt: “Ný-Fiskur is eigendom van het bedrijf Nesfiskur, een familiebedrijf dat voornamelijk activiteiten heeft op het schiereiland Reykjanes, in de visserij en de visverwerking. De grootste aandeelhouder van Nesfiskur is de moeder van Bergthor, de CEO van Nesfiskur. Zij had een zus die Margrét heette, die enkele jaren geleden is overleden. De naam van het nieuwe schip is een eerbetoon aan deze dame.”
De naam Margrét is afkomstig van het Griekse woord ‘margarites’, dat ‘parel’ betekent. Deze parel kan met recht worden beschouwd als het nieuwe kroonjuweel van Ný-Fiskur!

Over de vissersvloot en verwerkingsfabriek van Ný-Fiskur
Naast de – binnenkort – 4 langelijnvaartuigen Dori, Beta, Von en Margrét, bestaat vissersvloot uit 1 freezer trawler, 2 icefish trawlers en 3 schepen met Deense zegens. De trawlers blijven gedurende 2-4 dagen op zee, de langelijnvaartuigen en de Danish seiners doen aan dagvisserij: zij komen elke dag terug naar de haven om hun vangst aan te landen.
Ný-Fiskur verwerkt ruim 6.000 ton vis per jaar, met 65 medewerkers.

Ný-Fiskur werkt bijna het hele jaar door, wat een uitzondering is binnen de IJslandse visverwerkende industrie. De belangrijkste producten van Ný-Fiskur zijn verse kabeljauw- en schelvisproducten.
Dankzij het langlopende partnership tussen Ný-Fiskur en Mowi Belgium zijn we in staat onze klanten continu te voorzien van zeer verse IJslandse visproducten van topkwaliteit.