Julie Ciers

Leng: één van de populairste vissoorten in de grootkeuken

Deze maand zetten wij leng in de kijker. Leng is één van de populairste vissoorten in de grootkeuken, hij is namelijk dé geportioneerde filet bij uitstek.

Leng (Molva molva) is een beenvis en maakt deel uit van de orde der kabeljauwachtigen. Leng is een ronde vissoort die wordt gekenmerkt door een langgerekt, cilindervormig lichaam. De ruggengraat van de leng telt 63 tot 65 wervels.Volwassen vissen hebben een lengte van gemiddeld 90-100cm, maar leng kan zelfs tot 2 meter lang en 40 kg zwaar worden.

Leng komt voor in de Atlantische Oceaan, van de Barentszzee en Noorwegen tot helemaal bij Portugal, maar ook in de koude wateren rond IJsland en bij de zuidkust van Groenland.

Leng wordt pas op een leeftijd van ca. 5 jaar en bij een lengte van 80-90 cm geslachtsrijp. Ze paaien tussen maart en juli. Sommige paaiplaatsen zijn bekend en liggen vrijwel precies langs de 200 meter dieptelijn, die tussen Noorwegen en de Faroër Eilanden en rondom Ierland tot in de Golf van Biskaje loopt.

Leng is een magere vissoort, met zeer weinig vet maar veel hoogwaardig eiwit. Een goede bron van Omega-3 vetzuren (belangrijk voor hart en bloedvaten), vitaminen, kalium, fosfor en selenium.

Leng is één van de populairste vissoorten in de grootkeuken. Leng is namelijk dé geportioneerde filet bij uitstek: hij heeft het voordeel dat de filets over bijna de hele lengte van het lichaam even breed zijn, zodat deze gemakkelijk in gelijke porties te verdelen is.
Het is een magere vissoort met erg mooi, wit visvlees. Door de vastheid van het vlees bakt de vis voortreffelijk en leent hij zich perfect voor soepen, waterzooi en vissalades. Leng wordt door liefhebbers van witvis dan ook zeer gewaardeerd. De smaak lijkt veel op die van kabeljauw.

De bereidingswijzen voor leng zijn dezelfde als voor kabeljauw: bakken, pocheren, stoven, grillen, frituren, (en papillote) in de oven of microgolf, etc.

Profiteer nog de hele maand juli van onze diepvriespromotie op leng.

 

Nog op zoek naar inspiratie?