Julie Ciers

“Laat ze maar zalm eten”, zegt Singaporese minister

De Singaporese minister van Handel en Industrie raadt ouders aan hun peuters dagelijks anderhalve theelepel zalm te geven omdat dit ‘evenveel DHA* bevat als 30 flesjes opvolgmelk’.

Deze minister staat aan het hoofd van een zeskoppige task force die in Singapore onderzoek doet naar de almaar stijgende prijzen van en de gezondheidsclaims op zuigelingen- en opvolgmelk en zijn taak tegen eind 2017 moet voltooien.

Minister Koh Poh Koon sprak bij een bijeenkomst van jonge ouders en suggereerde volgens de lokale krant The Straits Times, dat zodra jonge kinderen vast voedsel kunnen eten, hun ouders hen zalm kunnen geven in plaats van zuigelingen- of opvolgmelk, aangezien anderhalve theelepel zalm evenveel DHA* bevat als 30 flesjes van deze melk.

De minister zei dat concurrentie (tussen de leveranciers van de z.g. ‘infant formula’ melk) alleen werkt als ouders de juiste keuzes maken, maar dat de melkproducenten hun prijzen zullen blijven verhogen als zij de duurste melk blijven kopen.

*DHA is een van de twee belangrijkste omega-3 vetzuren, waarvan zalm een rijke bron is. Deze vetzuren zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling en het goed functioneren van de hersenen, m.n. wat betreft de cognitieve functies, zeker in het foetale stadium en bij jonge kinderen.