Kayleigh Segaert

Inname van omega-3 vetzuren tijdens zwangerschap verlaagt risico op vroeggeboorte

Een beoordeling van meer dan 70 klinische studies heeft aangetoond dat verhoogde inname van omega-3 tijdens de zwangerschap gekoppeld is aan een lager risico op vroeggeboorte.

Deze Cochrane* Review omvatte gegevens van bijna 20.000 vrouwen die betrokken waren bij ruim 70 gerandomiseerde klinische studies waarbij het effect van suppletie met omega-3 vetzuren werd vergeleken met de resultaten van groepen die een placebo kregen. De bevindingen zijn, dat suppletie met omega-3 – door het eten van meer vette vis of het innemen van visoliesupplementen – het risico op een te vroeg geboren baby verlaagt.

Bron: Nutraingredients.com/CochraneLibrary.com

 

Omega-3 – in het bijzonder DHA en EPA, de lange-keten vetzuren waar vette vis en visolie supplementen rijk aan zijn:

  • Verlaagt het risico op een vroeggeboren baby (minder dan 37 weken) met 11%
  • Verlaagt het risico op een zeer vroeggeboren baby (minder dan 34 weken) met 42%
  • Verlaagt het risico op een baby met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500g) met 10%

Cochrane’s Pregnancy and Childbirth hoofdauteur, Associate Professor Philippa Middleton, zei: “Er zijn niet veel opties om vroeggeboorten te voorkomen, dus deze bevindingen zijn heel belangrijk voor zwangere vrouwen, baby’s en de gezondheidszorg. We weten nog niet precies wat de oorzaken van vroeggeboorten zijn, dus het is altijd moeilijk geweest om dit te voorspellen en te voorkomen. Dit is een van de redenen waarom extra omega-3 inname tijdens de zwangerschap van zo groot belang is voor onderzoekers overal ter wereld.”

Volgens de onderzoekers die deze nieuwe review hebben uitgevoerd, is vroeggeboorte wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tot 5 jaar, en leidt dit tot bijna 1 miljoen sterfgevallen per jaar. Per jaar worden er ca. 15 miljoen baby’s te vroeg geboren.

Te vroeg geboren baby’s hebben ook een grotere kans op latere problemen, zoals visuele beperkingen, vertraging in hun ontwikkeling en leermoeilijkheden. “Hoe vroeger een baby geboren wordt, hoe groter de kans op een slechte gezondheid of sterfte,” aldus Philippa Middleton.

Deze nieuwe review is een update van een dergelijke review die in 2006 plaatsvond. Destijds was de conclusie dat er niet voldoende bewijs was om het routinematig gebruik van meer omega-3 tijdens de zwangerschap te onderbouwen. Maar ruim een decennium later, concludeert de nieuwe review dat er hoogkwalitatief bewijs is dat omega-3 suppletie tijdens de zwangerschap een effectieve manier is om vroeggeboorte te voorkomen. Veel zwanger vrouwen eten echter niet erg vaak vis. Zwangere vrouwen aanmoedigen vette vis te eten kan de gezondheid van zowel de vrouwen als hun kinderen verbeteren.  

Cochrane is een wereldwijde netwerkorganisatie van leden en supporters, voor iedereen die hoogkwalitatieve informatie zoekt om beslissingen op het vlak van gezondheid te nemen.