Julie Ciers

Harvard Medical School zegt: “Eet zalm!”

In een artikel dat onlangs werd gepubliceerd door Harvard Medical School, onderdeel van de wereldwijd alom gerespecteerde Harvard Universiteit, staat zalm bovenaan de top 5 van voedingsmiddelen die je liefst dagelijks zou moeten eten.

“Eet deze producten elke dag (of in ieder geval vaak)” is de titel van dit artikel, waarin Teresa Fung, adjunct-professor bij de voedingskundige afdeling van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, om advies werd gevraagd wat betreft welke producten absoluut thuishoren in een gezond dagelijks voedingspatroon.

Zalm met stip op nummer 1!

Zalm staat op nummer 1 in Teresa Fung’s top 5 van uitgebalanceerde keuzes die je volgens haar liefst iedere dag, of ten minste zo vaak mogelijk zou moeten eten. Ze zegt hierover het volgende:

Op nummer 1: Zalm. Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan. Maak het je doel om het toch ten minste eenmaal per week te eten om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die zalm biedt! Aldus professor Fung.

De rest van de top 5 bestaat uit spruitjes, blauwe bessen, noten en natuuryoghurt. Klik hier om de volledige lijst en het artikel te bekijken.
 

De voedingswaarden van onze zalm

Harvard Medical School

In onderstaande tabel, uit het jaarverslag 2017 van Marine Harvest, staan de voedingswaarden van onze zalm nog eens keurig op een rijtje:

nutritional values Marine Harvest salmon

Marine Harvest produceert hoogkwalitatieve zalm, met een smaak en gezondheidsprofiel die maar weinig andere producten kunnen evenaren. Zoals professor Fung aangeeft, is zalm rijk aan omega-3, maar ook aan vitamines B12, E en D, en aan de mineralen selenium en jodium. Allemaal belangrijke voedingsstoffen voor iedereen, van jong tot oud!

zalm tournedos

Zalm, het meest veelzijdige stukje vis

Met zalm kun je in de keuken alle kanten op, dus het is beslist niet moeilijk om iedere dag, en op allerlei eetmomenten, zalm op het menu te zetten en Harvard Medical School’s advies op te volgen. Wat dacht u van:

  • Een heerlijke een sappige zalmburger, zalmwrap, poké bowl of sushi met zalm als lunch?
  • Toastjes of blini’s met gerookte zalm of een rillette van gepocheerde zalm als aperitiefhapje?
  • Zalmcarpaccio of zalmtartaar als voorgerecht?
  • Pasta met (gerookte) zalm, een heerlijke zalmlasagne, of gebakken, gestoomde of gebarbecuede zalmfilet als hoofdgerecht?

Keuze te over, en enorm veel ‘voer voor creativiteit’!

Inspiratie nodig? Hier vindt u ons uitgebreide assortiment zalmproducten, en onze zalmrecepten.

Bedenk uw eigen ‘Topmenu’

Als u helemaal het toppunt van gezondheid wilt serveren, bedenkt u gewoon zelf een heerlijk menu. Hierbij een paar ideeën:

  • Vooraf: een salade van veldsla met gerookte zalmreepjes, gehakte walnoten en blauwe bessen met een dressing van yoghurt met wat zwarte peper, honing en gembersiroop;
  • Hoofdgerecht: zalm met roergebakken spruitjes met cashewnoten, spruitjespuree of spruitjesstoemp met walnoten;
  • Dessert: heerlijke natuuryoghurt of zelfgemaakt yoghurtijs met blauwe bessen.

De spruitjes kunt u ook vervangen door broccoli: eveneens een koolsoort met een groot pakket vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Eet smakelijk en help uw gezondheid een handje!

zalm blokjes