Kayleigh Segaert

Fluctuaties in aanvoer van diverse platvissoorten uit IJsland

 

De aanvoer van schar en hondstong vanuit de IJslandse wateren heeft het laatste half jaar een opmerkelijke daling vertoond. De vissen zijn te klein van formaat en mede daardoor zijn de aangevoerde volumes dusdanig verminderd dat ze te beperkt geworden zijn om ze nog op een economisch verantwoorde manier te kunnen verwerken en verkopen.

De oorzaken van deze opmerkelijk evolutie zijn helaas nog niet duidelijk: een fluctuatie in bestanden is op zich niet zo opmerkelijk en doet zich wel vaker voor, ook bij andere soorten zoals bijvoorbeeld de Noordzeegarnalen. Er is een natuurlijke competitie tussen de verschillende platvissoorten en men stelt vast dat de pladijs en de tongschar wel in ruime mate gevangen worden en beschikbaar blijven. Een invloed van de klimaatsverandering kan niet uitgesloten worden, maar een tijdelijk verminderde aanwezigheid van deze vissoorten mag ook weer niet tot verregaande voorbarige conclusies leiden.

Marine Harvest Pieters is met het bedrijf Bylgia in Olavsvik op een geïntegreerde manier aanwezig in de IJslandse streek rond Breidafjordur, het belangrijkste aanvoergebied van platvis.

Onze medewerkers volgen de ontwikkelingen in de aanvoer dan ook van zeer nabij, van week tot week op.  

Dankzij ons wereldwijde sourcing netwerk beschikken we over een zeer breed assortiment vis- en seafoodproducten, van waaruit we u een ruime en gevarieerde keuze kunnen bieden met goede alternatieven voor de soorten die momenteel onvoldoende worden aangevoerd.

Als alternatief voor schar- en hondstongfilet kunnen we u de pladijsfilet aanraden, een zeer stevige visfilet met een fijne smaak, die uiterst vers verwerkt wordt.

Als platvisrolletjes kunnen we u Pacifische scharfiletrolletjes voorstellen, afkomstig uit de Stille Oceaan, die u met de meest optimale kwaliteit en zoals altijd gegarandeerd onbehandeld wordt aangeboden.

Deze zijn ook verkrijgbaar met MSC-certificering, afkomstig uit gecertificeerd duurzame visserij.

U vindt deze producten hier.