Julie Ciers

The Egg – Op zoek naar het ‘Ei van Columbus’ voor zalmkweek zonder milieu-impact

Marine Harvest heeft recent een aanvraag ingediend  in Noorwegen voor 14 licenties om een nieuwe, z.g. ‘closed containment’ technologie voor het kweken van zalm te testen en verder te ontwikkelen. Deze nieuwe technologie dankt zijn naam ‘The Egg’ aan de ei-vorm van de gesloten constructie.

The Egg is een eivormige constructie van 44 meter hoog en 33 meter in doorsnede, waarvan 90% zich onder water bevindt. In zo’n ‘Egg’ kan tot 1,000 ton zalm worden gekweekt.

‘The Egg’ wordt ontwikkeld als alternatief voor het huidige systeem van zalm kweken in open netten in zee. Dit is een nieuwe oplossing om te kunnen blijven opereren in de beschermde kustgebieden waarin de zalmkweek plaatsvindt. ‘The Egg’ is een zeer sterke constructie die bestand moet zijn tegen de de eisen van de Noorse gebieden.

Doel van het inzetten van ‘The Egg’ – ontwikkeld door het innovatieve Noorse technologiebedrijf Hauge Aqua AS – is het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarvoor zeeluis en ontsnappingen de sector stelt. Verder is de ambitie om ook de uitscheiding van vaste deeltjes door zalmkwekerijen aanzienlijk te reduceren. Dit zal zowel de milieu-impact als de kosten verminderen. De resultaten van het project zullen worden gepubliceerd, zodat de hele sector ervan kan profiteren.

"Wij geloven dat ‘The Egg’ de potentie heeft om de sector competitiever te maken en tegelijkertijd de milieu-impact ervan drastisch te beperken. Deze technologie kan worden ingezet in gebieden die nu al voor aquacultuur in gebruik zijn en maakt het mogelijk om eveneens nieuwe gebieden in de Noorse fjorden te ontsluiten voor zalmkweek. Bij succes van dit project zal het mogelijk zijn om de productie op bestaande locaties aanzienlijk uit te breiden,” aldus Cato Lyngøy, Technology Director van Hauge Aqua AS.

 

Nog duurzamer en meer groei

“Het doel van dit project is het competitieve voordeel dat aquacultuur in Noorwegen al heeft te vergroten, als gevolg van zijn toegang tot de waardevolle kustgebieden. ‘The Egg’ staat voor een totaal nieuwe richting en voor vooruitgang in de ontwikkeling van gesloten systemen. Onze doelstelling is om op nog duurzamer en efficiënter wijze gezonde en lekker vis te kweken,” zegt Alf-Helge Aarskog, CEO van Marine Harvest.

Het project is opgebouwd uit drie fasen, waarin het concept stap voor stap wordt ontwikkeld en getest. De licentie-aanvraag voorziet in het op volledige schaal testen van in totaal 10 ‘The Egg’ units in 2018. Daaraan voorafgaand zullen proeven worden uitgevoerd met vis in pilot en prototype constructies.

"Wij denken dat ‘The Egg’ zowel innovatief is, als pionieren. Hauge Aqua staat beslist niet alleen in dit project. Een solide team van ervaren deskundigen zal in de eer delen wanneer deze mijlpaal wordt bereikt. We zijn er trots op dat Marine Harvest besloten heeft verdere stappen te zetten met ons technologische concept. Nu is het aan ons om de zaken op te leveren,”  zegt Lyngøy.

 

Wilt u zien hoe ‘The Egg’ in de praktijk zal werken?

Bekijk de video via deze link: http://www.haugeaqua.com/Technology/#Video

 

Wilt u nader kennismaken met/meer weten over het assortiment zalmproducten van Marine Harvest Pieters, klik hier.