Kayleigh Segaert

Eet vis voor een hoger IQ

Vis is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het is ook echt ‘brain food’. Dit werd nog eens bevestigd door een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke online magazine PLEFA van begin oktober 2019. Deze publicatie, door 13 wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het onderwerp ‘vet in de voeding’, geeft aan dat kinderen waarvan de moeders tijdens hun zwangerschap vis eten, gemiddeld een 7.7-punten hoger IQ hebben dan kinderen van moeders die dat niet deden.

Ze vonden IQ-verhogingen van 5.6 tot 9.5 punten in hun onderzoek.

De 13 wetenschappers komen tot hun conclusies op basis van het bestuderen en evalueren van 44 wetenschappelijke studies, uitgevoerd sinds 2000, waarbij in totaal meer dan 100.000 moeders met hun nakomelingen waren betrokken, en nog eens meer dan 25.000 kinderen. Uit het onderzoek komt duidelijk het belang naar voren van het eten van vis door aanstaande moeders voor een goede ontwikkeling van de hersenen van hun baby’s, alsook het feit dat kinderen er baat bij hebben, meer vis en zeevruchten te eten.

Vis bevat eiwitten, vitamines B-6, B-12 en D, en de belangrijke omega-3 vetzuren. “Niet genoeg vis eten is het risico”, zegt een van de betrokken wetenschappers: “de voordelen zijn zo belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het algehele zenuwstelsel van baby’s.”

Hieronder enkele bevindingen uit de PLEFA publicatie:

  • Vierentwintig onderzoeken rapporteerden dat het eten van vis door de (a.s.) moeders verband houdt met gunstige resultaten van sommige of alles tests die hun kinderen deden wat betreft het functioneren van de hersenen. Deze gunstige resultaten kwamen naar voren bij kinderen van drie dagen tot 17 jaar oud.
  • Het gaat niet enkel om positieve invloed op het IQ, maar ook op de ontwikkeling van verbale, visuele en motorische vermogens en schoolprestaties. Vier studies gingen specifiek over hyperactiviteit en ADHD. Een bevinding was dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap geen vette vis aten, bijna driemaal zoveel risico hebben op hyperactiviteit.
  • De positieve effecten op de neurocognitieve ontwikkeling begonnen al bij het consumeren van een kleine hoeveelheid vis tijdens de zwangerschap (een portie of ca. 115g per week), en bij sommige onderzoeken ging het om hele grote hoeveelheden vis (tot meer dan 11 kg per week). In geen van de 44 onderzoeken werden nadelige effecten op de hersenfunctie gevonden van het eten van vis.

De conclusie mag dus zeker zijn: Vis eten is slim en maakt slim!