Kayleigh Segaert

Eerste 200.000 zalmen van drijvende gesloten zalmkweekfaciliteit naar zee

Sinds de herfst van 2016 verbleven deze 200.000 jonge zalmen in Marine Harvest’s researchinstallatie Molnes in Etne, Noorwegen. Deze installatie, die een diameter heeft van 43 m en een diepte van 22 m, is ’s werelds grootste drijvende gesloten zalmfarm, en een van de zeer weinige van deze systemen die op grote schaal worden getest. Gedurende hun zes maanden lange verblijf in deze drijvende farm zijn de zalmen gegroeid van gemiddeld 118g tot 1,2 kg.

Verder groeien in een andere farm

“De vissen zijn bijzonder goed gegroeid, en we hebben geen enkel probleem gehad met ziekte of zeeluis,” zegt operations manager Jan Eirik Jensen. Volgens plan zijn de zalmen nu overgeplaatst naar een conventionele zalmfarm, enkele kilometers verderop, waar ze nog ongeveer een jaar zullen verblijven en verder groeien tot het moment van de oogst.

Marine Harvest wil als grootste zalmkweker ter wereld voorop lopen in de duurzame ontwikkeling en groei van aquacultuur. Daarom worden er momenteel diverse innovatieve aquacultuurtechnologieën getest. Marine Harvest investeert veel geld en energie in het vinden van duurzame, toekomstbestendige oplossingen.

Onderzoek en ontwikkeling

In Molnes lopen de onderzoeken en testproducties al gedurende enkele jaren. Hoewel Marine Harvest een vergunning heeft om een miljoen zalmen in de gesloten zalmkweekfaciliteit te houden, worden de testen stapsgewijs en goed gecontroleerd opgebouwd. “Het plan is, de volgende keer 400.000 jonge zalmen op te kweken in de Molnes installatie,” zegt Jan Eirik Jensen.

Deze gesloten kweekinstallatie helpt ook in de strijd tegen zeeluis. Kleinere smolts (jong zalm) zijn kwetsbaarder voor ziekten en zeeluis in de open netten in zee. Door de vissen meer tijd te geven om op te groeien in kweektanks aan land en in drijvende gesloten systemen zoals dat in Molnes, kweken we grotere smolts die robuuster zijn wanneer ze naar de open netten in zee worden overgebracht. Ook verblijven ze zo minder lang in de zee, waardoor de verspreiding van zeeluis ook wordt tegengegaan.

Afval recycling

Alle viskwekerijen in Noorwegen zijn verplicht om de toestand van de zeebodem onder en in de omgeving van hun kweeknetten te laten controleren door onafhankelijke instellingen. Uit de statistieken van het Noorse Directorate of Fisheries blijkt dat de toestand van de bodem onder en rondom meer dan 90% van de Noorse viskwekerijen goed of zeer goed is. “Dus hoewel de cijfers laten zien dat de zalmuitwerpselen geen probleem vormen voor de zeebodem, vinden wij dat deze een nog niet benutte grondstof vormen,” zegt Ola Helge Hjetland, Communications Director van Marine Harvest. In de Molnes installatie wordt al het afval verzameld voor recycling, bijvoorbeeld tot meststoffen voor de landbouw.