Kayleigh Segaert

De start van het maatjesseizoen

We geven binnenkort terug het startschot van de verkoop van maatjes.
Vanaf 12 juni 2020 is deze delicatesse terug beschikbaar in het Pieters assortiment.

Maatjes, ook gekend als Hollandse Nieuwe, is een haring met een vangstperiode van slechts 6 weken, doorgaans van midden mei tot juli.
Haring mag pas Hollandse Nieuwe genoemd worden als hij goed vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

In de keuken

Ben je nog op zoek naar inspiratie met dit product? We inspireren je graag met enkele recepten.

Komkommergranita met haring en wodka

Recept www.visrecepten.nl

Ingrediënten: 2 haringen, 1 grote komkommer, 100 ml wodka, waterkers, citroenpeper

Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Meng de komkommerblokjes in een diepvriesdoos met wat zout en citroenpeper en laat ze onafgedekt in de vriezer 2-3 uur bevriezen.

Snijd de haringen in reepjes van 1 cm. Pureer de bevroren komkommer in de blender of keukenmachine tot een grove granita en verdeel het ijs over de glaasjes. Schenk er wat wodka over en leg de reepjes haring erop. Garneer met waterkers.

Haringrolletje met courgette en doperwtjes

Recept www.visrecepten.nl

Ingrediënten: 4 haringen, 150g doperwten (vers of diepvries), 1,5 el slagroom, munt, 1 courgette, peper

Laat de doperwten in een kommetje bij kamertemperatuur ontdooien. Meng de doperwten met room, munt en wat zout en peper in de blender of in een hoge kom met de staafmixer tot een grover puree.

Schaaf met een kaasschaaf van de courgette 8 mooie brede linten in de lengte.

Maak de haringfilets los van elkaar. Leg op elk courgettelint een halve haring en strijk er een dun laagje doperwtenpuree over uit. Rol de courgette met haring op en leg elk rolletje op een klein bordje. Steek de rolletjes eventueel vast met een cocktailprikker. Garneer met wat rucola.