Julie Ciers

De belangrijkste food trends voor 2017 volgens voedingsdeskundigen

Volgens een onderzoek*, recent gedaan onder 114 voedingskundigen uit heel de wereld, is duurzaamheid de belangrijkste trend voor 2017. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de voedingsexperts de misinformatie over voeding op internet en sociale media zien als een groeiend probleem in 2017.

Het wordt volgens de onderzoeksresultaten voor consumenten steeds belangrijker te weten waar hun voeding vandaan komt, welke ingrediënten erin zitten en hoe het is gemaakt. De experts verwachten dat de belangstelling voor lokaal geproduceerde en biologische producten verder zal toenemen. Daarnaast wordt verwacht dat de preventie van voedselverspilling belangrijker wordt, zowel bij de consument thuis als bij retailers en foodservice operators.

Alternatieve eiwitbronnen

Eiwit uit planten en insecten zal in populariteit toenemen. Dit is een trend die voor de voedingsexperts duidelijk gelinkt is aan duurzaamheid. Van de ondervraagde experts denkt 60% dat vooral eiwit uit peulvruchten in 2017 een opmars zal maken, o.a. omdat 2016 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot ‘Het Jaar van de Peulvruchten’.

“Peulvruchten passen in vele van de trends die in het onderzoek gesignaleerd werden: ze kunnen duurzaam geteeld worden, leveren plantaardige eiwitten met een hoge nutriëntendichtheid en functionele gezondheidsvoordelen”, aldus een citaat uit het onderzoeksrapport.

Aandacht voor de darmflora en gezond fast food

Gezondheidsbewustzijn speelt ook een rol in de verwachte toename van de vraag naar plantaardige eiwiten. Dit bewustzijn klinkt ook door in de trends die in het onderzoek op de 3e en 4e plaats kwamen: groeiende aandacht voor de darmflora en de behoefte aan snel, maar gezond eten.
De darmflora (microbioom) is het interactieve ecosysteem in onze darmen. De experts zijn van mening dat meer en meer consumenten zich hiervoor zullen interesseren.

alternatieve eiwitbronnen

Ze verwachten dat hierdoor de interesse zal toenemen in prebiotica, en in gefermenteerde en eiwitrijke voeding en dranken die rijk zijn aan probiotica, maar arm aan zogenaamde FODMaPS (FODMaP staat voor: Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosacchariden en  Polyolen).

De voedingsexperts verwachten dat consumenten in het algemeen vaker voor gezondere alternatieven zullen kiezen, zowel thuis als bij de ‘fast casual’ restaurants. Dit zal zich o.a. uiten in verdere opmars van de thuisbezorgde maaltijdboxen en voor Buddha en Poke bowls, gevuld met groenten, peulvruchten en gezonde granen of sushi en rijst.

Misinformatie over voeding: de belangrijkste uitdaging

Als de belangrijkste uitdaging voor 2017 zien de voedingsexperts de verspreiding van z.g. ‘fake food news’ en verkeerde voedingsadviezen door niet-deskundige bloggers en andere ‘influencers’ op social media.

Bijna tweederde van de ondervraagde voedingsexperts voorspelt dat de invloed van food bloggers in 2017 zal groeien, waardoor de uitdaging voor de voedingskundigen nog groter wordt om “door de overvolle sociale en digitale platforms vol ‘fake food’ nieuws heen te breken om zo voedingsrichtlijnen te geven die zowel wetenschappelijk onderbouwd zijn als de aandacht weten te trekken” aldus het onderzoeksrapport.

misinformatie

*Het onderzoek werd uitgevoerd door Ketchum, een internationaal PR-bureau met hoofdvestiging in New York; de hierboven vermelde resultaten werde gepubliceerd via Food Navigator (William Reed Business Media).