Kayleigh Segaert

Culinaire inspiratie : op trendtour in Parijs

Onlangs trok onze trendwatcher naar de Franse hoofdstad om zich te laten inspireren op het gebied van food & hospitality, maar ook om de nieuwste trends te ontdekken.

Een verslag van onze trendwatcher ter plaatse :

De lichtstad, ooit het bastion van de vermaarde Franse “haute cuisine” met op elke hoek een traditionele bistrot of brasserie heeft de laatste jaren ook de nodige veranderingen ondergaan.

Naast de corona-lockdowns hielden ook de “gele hesjes” de stad lange tijd in een vorm van gijzeling. Niettemin zijn er ook heel wat positieve evoluties: de stad werd massaal vernieuwd, oude vervallen wijken zoals de Marais en de Bastille wijk werden grondig aangepakt & de Parijse burgemeester Anne Hidalgo zette volop in op een massaal fietsgebruik.

De vernieuwingen zorgen ook voor nieuwe trends binnen de foodscene. We bespreken kort onze vaststellingen.

 

Internationalisering

Alle vormen van restaurants van diverse origine zijn er te vinden, alle vormen van snack en outdoor eetgelegenheden, en als meest opvallend teken de vele Engelse namen voor de ketens of hippe tenten: Wild&theMoon, Scoop me a cookie, Falafel Palace, …

 

Italiaanse keuken

Het succes voor de keuken van pasta en pizza is alomtegenwoordig. Door de decors waan je je direct in Italië. East mama is hiervan een mooi voorbeeld. Een gezellig Italiaans restaurant dat deel uit maakt van de Big Mamma Group; ontstaan uit een concept van 2 jonge Parijse ondernemers die de Italiaanse authentieke keuken aanbieden waarbij je in de levensstijl en eetcultuur van Italië wordt meegenomen. Om het zo authentiek mogelijk te maken, namen ze (voor 95 %) uitsluitend jonge Italianen in dienst. Er wordt vooral ingezet op gastvrijheid, smaak en gezelligheid.

Deze Big Mamma groep heeft ondertussen al een 6-tal vestigingen in Parijs. Ondertussen zijn er ook al restaurants in Spanje, Tenerife, Duitsland, enz. De ambitie is nu ook om een eerste restaurant in Milaan te openen. Back to the roots.

Voor de mensen die snel een hapje willen eten en minder belang hechten aan gastvrijheid vind je er zelfs een restaurantconcept waar je pizza door een robot wordt gemaakt. Het ziet er erg futuristisch uit maar het moet gezegd worden: de pizza smaakte heerlijk en is ook nog budgetvriendelijk. Je kan je bestelling van thuis uit doen via de app en dan op het gekozen tijdstip ophalen.

Vernieuwing zonder het artisanale aspect uit het oog te verliezen

Een derde vaststelling is de bevestiging dat de Fransman verknocht is aan zijn brood en patisserie keuken. Onze zintuigen konden het allemaal waarnemen: de artisanale uitstraling van de producten, de aankleding van winkels, de grandeur van de gebouwen, traditie en ambacht .. Maar dan wel uiteengebarsten in een honderdvoud van verschillende regionale invloeden, variaties en concepten.

Land&Monkeys is zo’n voorbeeld: de klassiekers van de artisanale bakkerij werden opnieuw uitgevonden in een 100% plantaardige versie.

Parijs, je nam ons 2 dagen mee op sleeptouw en ik moet absoluut beamen dat je inspirerend was door jouw heel diverse foodscene, prachtige gebouwen, multiculturele en kosmopolitische uitstraling. En als extra dit alles onder een stralend zonnetje.