Kayleigh Segaert

Chileense zalm – nieuw in ons diepvriesassortiment

We hebben in ons diepvriesassortiment porties zalm van onze Marine Harvest zalmkwekerijen in Chili opgenomen.

De Chileense zalmporties – graatloos en zonder vel – zijn verkrijgbaar in 3 sorteringen: 120, 150 en 180g, in dozen van 5kg.

Deze porties zijn afkomstig van Marine Harvest kwekerijen in Chili. Alle Marine Harvest kwekerijen, waar ook ter wereld, zijn gecertificeerd volgens de GLOBALG.A.P. of de BAP (Best Aquaculture Practices) standaard van de Global Aquaculture Alliance. Wij zien deze standaarden als een goede basis om verantwoorde kweek te waarborgen, want deze standaarden omvatten criteria voor voedselveiligheid, zorg voor het milieu, voor gezondheid en veiligheid van de medewerkers, diergezondheid en dierenwelzijn, alsook traceerbaarheid.

Of kwekerijen voldoen aan de GLOBALG.A.P. c.q. BAP standaard, wordt bepaald door onafhankelijke certificeringsinstanties die de audits voor hun rekening nemen.

De BAP standaard is bekender in Verenigde Staten en op het Amerikaanse continent dan in Europa. Wereldwijd zijn er meer dan 150 retail en foodservice bedrijven die hun commitment geven aan de BAP standaard, waaronder Aldi, Ahold Delhaize, Lidl, Walmart/ASDA, Bidvest, Compass  en Sodexo.

De BAP standaard is niet alleen – net als de ASC zalmstandaard – erkend door het Global Seafood Sustainability Initiative (GSSI), maar voldoet ook aan de criteria van het Global Food Safety Initiative (GFSI) en van het Global Social Compliance Program (GSCP).

Op dit moment is een aantal Marine Harvest zalmkwekerijen in Chili ook ‘in assessment’ voor ASC-certificering.

Verantwoord medicijngebruik

Voor een in Chili veel voorkomende aandoening, Salmonid Rickettsial Septiceamia (SRS), was tot nu toe nog geen goed werkend vaccin beschikbaar. Dat is de belangrijkste reden waarom in de Chileense zalmkweek nog antibiotica gebruikt worden. Inmiddels worden er op grotere schaal testen gedaan met een nieuw vaccin, met veelbelovende resultaten. Het gebruik van antibiotica bij Marine Harvest Chili is onder meer daardoor in 2017 met 25% gedaald t.o.v. het jaar ervoor.

Alle medicijnen moeten zijn goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Medicijnen mogen uitsluitend aan de vis worden toegediend op voorschrift en onder supervisie van een dierenarts, en worden enkel gebruikt als andere maatregelen niet afdoende zijn of om ervoor te zorgen dat het welzijn van de vis niet wordt aangetast. Naleving hiervan wordt gecontroleerd door de autoriteiten. Marine Harvest gebruikt antibiotica nooit preventief of om de groei te bevorderen. Na toediening van medicijnen nemen we de door de autoriteiten voorgeschreven wachttijden in acht, voordat de vis geoogst mag worden. We voeren systematisch analyses uit om te kunnen aantonen dat evt. residuen beneden de veiligheidsgrenzen liggen, zoals die wettelijk zijn vastgelegd in de landen waar we onze vis produceren en verkopen. Daarnaast controleert ook de overheid dit regelmatig.

U kunt onze zalm dan ook met een gerust hart eten en aan uw gasten voorzetten, ongeacht in welk land deze gekweekt is: voor alle Marine Harvest vestigingen gelden dezelfde strenge eisen.

zalm met wokgroenten