Kayleigh Segaert

Bescherming van de visbestanden: minder IJslandse vis in april

Naar jaarlijkse traditie worden ook dit jaar de belangrijkste paaigebieden langs de west- en zuidkust van IJsland gedurende de maand april tijdelijk afgesloten voor de visserij, zodat vissoorten zoals kabeljauw en pladijs hier ongestoord kunnen paaien en kuit schieten.

De golfstroom en de daarbij behorende “juiste” temperatuur zijn bepalend voor het samenscholen van de vis in de paaigebieden.

Tijdens de paaiperiode zijn vissers verplicht ten zuidwesten van IJsland op ten minste 20 mijl uit de kust te vissen. Op bijgaand kaartje is aangegeven welke gebieden in de komende maand gedurende welke perioden gesloten zijn voor de visserij.

Het verbod op de visserij in de 20-mijls zone betekent dat kleine lijnvaartuigen niet in staat zijn om dagvisserij aan te leveren.  

De sluiting van de visgronden is een belangrijke duurzaamheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat de visbestanden een gezonde omvang behouden. De aanvoer van kabeljauw en pladijs wordt hierdoor in de maand april aanzienlijk beperkt. Aangezien schelvis vooral dicht bij de kust wordt gevangen, zal er ook minder schelvis beschikbaar zijn tijdens de sluitingsperiode.