“Snelle groei van ASC dankzij het Global Salmon Initiative”, zegt het WWF
De oprichting van het Global Salmon Initiative (GSI) in 2013 "zorgde voor een snelle opname van ASC-gecertificeerde zalm in de hele sector, wat ertoe geleid heeft dat nu ongeveer 40% van de zalmkwekerijen is gecertificeerd, waaronder 60% van de productie van GSI-leden", volgens een publicatie van het Wereldnatuurfonds WWF.


Ook al wordt het oorspronkelijke doel van GSI – 100% ASC certificering in 2020 – waarschijnlijk niet helemaal gehaald, “de vooruitgang op het gebied van certificering is nog altijd aanzienlijk en significant”, volgens de WWF-publicatie. Naar schatting zal tegen eind 2020 75% van de zalmkwekerijen van de leden van GSI het ASC-certificaat hebben behaald.
Mowi is een van de oprichters van het GSI. Eind 2019 waren 95 Mowi zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd. Dit is 41% van alle Mowi zalmkwekerijen. Met 34% van alle wereldwijd gecertificeerde kwekerijen van Atlantische zalm, is Mowi de leidende producent van ASC-gecertificeerde zalm.
Het Global Salmon Initiative (GSI) verenigt 15 wereldwijde producenten van gekweekte zalm, die zich inzetten voor meer samenwerking en transparantie in de industrie, om aanzienlijke en voortdurende vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid van aquacultuur. Het wil zo een belangrijke bijdrage leveren aan het voorzien in een duurzame bron van eiwit (gekweekte zalm) om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien.

Het GSI concentreert zich op gebieden waar ze ambitieuze, maar haalbare verbeteringen kunnen aanbrengen, binnen een realistisch tijdsbestek dat de prestaties van de sector verbetert op drie pijlers van duurzaamheid:
- Vermindering van milieu-impact
- Verhogen van de sociale bijdrage
- Behoud van economische groei

De WWF-publicatie vermeldt, dat sinds de oprichting in 2013 het GSI heeft bijgedragen aan:
- 17% minder gebruik van vismeel
- 9% minder gebruik van visolie
- 50% minder medicinale behandelingen van zeeluis
- 120% meer niet-medicinale behandelingen van zeeluis en andere ziekten

Deze pre-concurrentiële samenwerking leidt tot veranderingen op een schaal die voor individuele bedrijven niet mogelijk zou zijn en die zonder samenwerking veel meer tijd zou kosten, volgens het WWF.
“In een tijd waarin natuurlijke hulpbronnen veel sneller uitgeput raken dan ze kunnen regenereren, en de druk op het voedselsysteem toeneemt, kunnen de lessen die uit de GSI-samenwerking zijn geleerd, worden toegepast op andere industrieën om de winstgevendheid te verbeteren en de voortgang naar duurzaamheid in alle sectoren en op aarde te versnellen. Het GSI is het toonaangevende voorbeeld van leiderschap in het transformeren van een hele sector naar een duurzamere toekomst," aldus het WWF-rapport.