Tarbot

Tarbot maakt deel uit van de platvissen en is, net als de Noordzeetong, een zeer gewaardeerde vissoort in restaurants. Deze vissen leven op zanderige of grindbodems in het noordelijk deel van de Noordzee, op 10 tot 250 meter diepte. We vinden ze ook in de Atlantische Oceaan, van midden Noorwegen tot Gibraltar, in de Oostzee en het Middellandse Zeegebied.  Jonge tarbotten leven dicht bij de kust, maar oudere trekken dieper in zee. Ze passen hun kleur aan aan de zeebodem waar ze leven, wat varieert van zandkleurig tot donkerbruin met donkere stippen. Hun buikzijde is witter van kleur. Een tarbot is ruitvormig en heeft zijn twee ogen op zijn linkerzijde. Aan deze linkerzijde hebben ze geen schubben, maar benige knobbeltjes. Het is een brede platvis met een grote kop en grote bek. Ze zijn gemiddeld 40 tot 50cm lang en kunnen zelfs tot 1 meter lang worden, tot 25kg wegen en 25 jaar oud worden.

De bestanden van tarbot zijn moeilijk in te schatten, aangezien er geen nauwkeurige gegevens zijn over de verschillende Europese tarbotpopulaties. Tarbot is hoofdzakelijk bijvangst en wordt samen met schol en tong gevist. Er wordt een daling in de tarbotvangsten waargenomen, wat waarschijnlijk verklaard kan worden door het beperken van de visserijen op schol en tong. Tarbot wordt het hele jaar door aangevoerd.

Naast wilde tarbot, vinden we sinds de jaren 90 ook gekweekte tarbot. Deze productiemethode is vandaag zelfs groter geworden dan de wildvangst, en speelt vooral in Azië op wereldniveau. In Europa is Spanje de grootste leverancier van gekweekte tarbot, ongeveer 80% van de Europese tarbotproductie komt uit dit land. Tarbot wordt gekweekt in zeewater in bassins op land.

Duurzaamheid:

Er zijn geen certificaties voorzien voor deze vangsten, het beheer van deze visserij valt onder de Europese Regelgeving die de TAC (Total Allowable Catch) bepaalt. De Europese Commissie beslist op basis van wetenschappelijke adviesen waar, wanneer en hoeveel er mag gevangen worden.

In de keuken:

Tarbot heeft bijzonder smakelijk visvlees dat zeer stevig is van structuur. We vinden tarbot vaak terug in filet en moten, waarbij moten de meest smaakvolle keuze is. Deze kwalitatieve vis leent zich tot alle mogelijke bereidingen, maar is in het bijzonder goed te pocheren, roosteren of bakken. Hij komt het best tot zijn recht wanneer gebakken, gefrituurd of gestoomd.

Tarbot heeft een iets hogere verkoopprijs. Dat komt voor een stuk door de delicate smaak, maar vooral door de zeldzaamheid van deze vis. Hierdoor wordt er steeds vaker gericht gevist op deze soort, waardoor de meeste stocks ten volle bevist worden. Van april tot juni zijn de vissen minder dik en de prijzen het laagst, maar stijgen vrij sterk naar het einde van het jaar toe. Wie kiest voor tarbot, kiest best voor kwaliteitsvolle gekweekte tarbot, die een goede vervanger is voor de wilde tarbot. Op die manier worden de wilde stocks niet in gevaar gebracht.

Information

Nom commun
Tarbot
Nom scientifique
Psetta Maximus
Famille
Scophthalmidae
Origine
Noordoosten van Atlantische oceaan
Méthode de production
Trawlnetten
Saison de pêche
Juni tot en met december
Disponible comme
Vers
Formats disponibles
Ongesorteerd, filet, geheel