Schelvis

Schelvis is een kabeljauwachtige rondvis die te herkennen is aan zijn grote donkere vlek boven de borstvin, die de duim van Sint-Pieter wordt genoemd, en aan een zwarte zijlijn. Schelvis wordt geslachtsrijp na 4 jaar (mannetjes) of 5 jaar (vrouwtjes). Afhankelijk van hun locatie wegen ze 500g tot meer dan 3kg. Er wordt heel gericht gevist op schelvis, met trawlnetten, zegens, kieuwnetten en soortgelijke netten, haken en lijnen.

De vis leeft hoofdzakelijk in het Noordelijke gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor bij IJsland en in de Golf van Gascogne, meestal op een diepte van 50 tot 300 meter. Schelvis zoekt zijn voeding op de bodem van de zee. Hierdoor worden bij het gutten vaak schelpjes en steentjes gevonden, die hen zouden helpen bij het malen van het voedsel. De bestanden van schelvis in de Noordzee, het Kattegat, het Skagerrak en in het noordoosten van de Arctische zee zijn vrij gezond. Er wordt echter aangeraden om schelvis te vermijden die afkomstig is uit West-Schotland, de Keltische en Ierse Zee. Belangrijkste reden hiervoor is dat de teruggooi erg hoog ligt.

Schelvis is vooral een populaire vissoort in het Verenigd Koninkrijk. Gerookte schelvis, of smoked haddock, behoort tot de lievelingskost van de Britten. Schelvis wordt er ook geserveerd in de meer dan 11.000 “fish and chips” kramen die het land telt. Het is bovendien op vrijwel alle menukaarten terug te vinden.

Duurzaamheid:

De belangrijkste visserijen van o.a. IJsland, Faroër en de Noordse zee zijn ondertussen MSC gecertificeerd.

In de keuken:

Schelvis vinden we zowel in vers als in diepvries in de vorm van filet en rugstukken. Het is een goed alternatief voor andere rondvissoorten die minder vaak voorkomen, zoals kabeljauw en heek. In vergelijking met kabeljauw heeft schelvis minder vast visvlees dat iets zachter is van structuur. Het is vrij blank en mager en geniet bij sommigen de voorkeur boven kabeljauw. Deze vis kan op verschillende manieren bereid worden en wordt vaak gebruikt voor vissoepen. Doordat hij zo mager is, bevat hij minder onverzadigde vetten dan andere vissoorten. De lever, een echte delicatesse, bevat maar liefst 44% gezonde Omega-3 vetten die goed zijn voor de hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Hiervan wordten ook oliecapsules gemaakt die vooral gebruikt worden bij opgroeiende kinderen.

Informatie

Commerciële naam
Schelvis
Wetenschappelijke naam
Melanogrammus aeglefinus
Familie
Gadidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische oceaan
Productiemethode
Trawlnetten, zegens, kieuwnetten en soortgelijke netten, haken en lijnen
Vangstseizoen
Juni tot en met maart
Beschikbaar als
Diepvries
Beschikbare formaten
Rug