Mosselen

Mosselen zijn tweekleppige schelpdieren die vaak dicht op elkaar leven. Ze verkiezen een leefomgeving in een getijdenzone en op plaatsen met een sterke branding. Ze hangen vastgehecht aan elkaar en aan een vaste ondergrond, bijvoorbeeld stenen, palen en touwen. Wereldwijd komen verschillende mosselsoorten voor. De Mytilus edulis is de belangrijkste Europese soort.  Het is een relatief kleine mossel, tussen 4 en 6 cm, die in het wild bevist of gekweekt wordt. Wilde mosselen vinden we vooral terug in Ierland, Denemarken en Canada. Kweekgebieden zijn Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Mosselen worden  op dieptes van minder dan 20 meter geteeld. Vroeger waren er natuurlijke mosselbanken, nu worden mosselen meestal gekweekt. In kweek maakt men gebruik van drijvende koorden en netten die dienen als mosselvanginstallaties om mosselzaad in te vangen. Dit mosselzaad wordt gekweekt in broedhuizen of hatcheries. Daarna worden de mosselen verder opgekweekt in hun natuurlijke milieu, waar ze 10 tot 15 maanden blijven. Wanneer ze 4 tot 5 cm groot zijn, worden de mosselen met een sleepnet opgehaald. Mosselteelt heeft een relatief lage impact op het milieu en wordt over de hele wereld uitgevoerd.

Mosselen worden op een duurzame manier gekweekt in het Zeelandse water.

In de keuken:

Mosselen zijn een uitstekende bron van proteïnen en zitten boordevol mineralen en vitaminen. Mosselen bevatten ook veel meer ijzer, fosfor en vitamine B dan vlees, en bevatten bovendien veel minder calorieën. Consumenten hebben vooral een voorkeur voor de Zeeuwse mosselen.  Meestal worden ze gekookt gegeten. Liefhebbers lusten de mosselen ook rauw, gepresenteerd als een oester, of met gesnipperde ui en een vinaigrettesausje. Maar er zijn heel wat mogelijkheden om mosselen te bereiden. Als mosselen net uit de verpakking komen, staan ze een beetje open. Dit komt door de beschermde omgeving van de verpakking. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht, zodat de schelp zich terug sluit. Mosselen kan je gebruiken in sauzen, salades, ragoût, soepen of op toast, en kan je ze stoven, bakken, frituren of marineren.

Er bestaan zowel oranje als witte mosselen, en tussen beiden is er weinig tot geen smaak- en kwaliteitsverschil. Hun kleurverschil is enkel te wijten aan het feit dat de ene wat meer pigment heeft dan de andere.

Informatie

Commerciële naam
Mosselen
Wetenschappelijke naam
Mytilus edulis
Familie
Mytilidae
Herkomst
Gekweekt in Nederland en Denemarken
Productiemethode
Aquacultuur
Vangstseizoen
September tot en met maart
Beschikbaar als
Vers en diepvries